28-03-2017  Nederlandse bloemen en planten gaan de hele wereld over. Daarvoor wordt nu nog veelal gebruik gemaakt van papieren vrachtbrieven. Er is echter een nieuwe ontwikkeling: de elektronische vrachtbrief, e-CMR. Gebruik daarvan kan alleen al in Nederland 180 miljoen euro per jaar aan administratieve lasten schelen. Deze week vindt de primeur plaats met de verzending door exporteur Hamiplant van planten uit Nederland naar Tsjechië via e-CMR. De eerste lading is inmiddels aangekomen.

Voordelen

Voor Hamiplant levert transporteur Mandersloot deze week trolleys met planten af bij Tsjechische bouwmarkten voor zien van een e-CMR. Het innovatieve bedrijf Hamiplant is één van de grootste exporteurs van kamer- en tuinplanten. Jasper van der Klaauw, verantwoordelijk voor transport bij Hamiplant, ziet veel voordelen in het digitaliseren van de logistieke keten: “Door het e-CMR te combineren met onze administratie kunnen we onze klanten snel van actuele informatie voorzien. Het gaat efficiëntie opleveren in de hele keten: minder handwerk, minder papierwerk, meer overzicht. Door efficiëntie bij de planning zijn we ook duurzamer."

EU-verband

Sinds de ratificatie van het CMR-verdrag in 1956 gebruiken transportondernemers in de EU een papieren vrachtbrief als geleidedocument voor transport. In 2008 is de mogelijkheid geboden om een elektronische vrachtbrief te gebruiken, op voorwaarde dat deze vrachtbrief voldoet aan het e-protocol op het CMR-verdrag en twee aan elkaar grenzende lidstaten het protocol hebben geratificeerd. Tot nu toe hebben 11 landen het e-protocol geratificeerd*.

Koploper

Nederland loopt voorop in de ontwikkeling en zoekt zoveel mogelijk medestanders in Europa. Brancheorganisaties TLN en evofenedex hebben samen de ontwikkeling van e-CMR gestimuleerd.  Beurtvaartadres sinds jaar en dag ervoor dat het bedrijfsleven zijn goederen met de juiste wettelijke documenten kan versturen. Zij kreeg dan ook de opdracht een nieuw protocol te ontwikkelen. Dit protocol, TransFollow, is klaar voor gebruik. 

Belang

TLN hoopt dat deze Nederlandse innovatie door proeven zoals met Hamiplant een succes gaat worden. Van de Klaauw van Hamiplant benadrukt: “Het is in ieders belang dat de e-CMR de norm wordt in onze business. Laten we er een Europees succes van maken.”

* Nederland, Denmarken, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Tsjechië, Slovakije, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen.