Nederlandse staat koopt zich in bij Air France - KLM

Invloed Nederlandse Staat in Air France – KLM is goed voor ondernemers.

27-02-2019  De minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte gisteravond bekend dat de Nederlandse Staat voor 12,5% aan aandelen heeft gekocht in de holding van Air France – KLM. Wij zijn zeer te spreken over het besluit van het kabinet om langs deze weg het publieke belang van Schiphol en KLM veilig te stellen. 

Via het strategische aandeelhouderschap wil de Nederlandse overheid meer grip hebben op ontwikkeling van KLM, het uitgebreide netwerk van de maatschappij en daarmee het economische belang van mainport Schiphol. De Nederlandse Staat zal nog meer aandelen kopen om op gelijkwaardige voet te komen met de Franse Staat.

 “Voor handels- en productiebedrijven is dit een zeer positief signaal. Voor zowel het vestigingsklimaat als voor de Nederlandse economie is het netwerk van directe bestemmingen van met name KLM van groot belang. Het kabinet laat hiermee zien een serieuze rol te willen nemen om deze belangen te verdedigen”, aldus Machiel van der Kuijl, algemeen directeur evofenedex.

Schiphol staat al tijden in de top-3 van best verbonden luchthavens ter wereld. Een belangrijke hoeksteen daarbij is het netwerk van KLM, aangevuld met de netwerken van veel andere verschillende luchtvaartbedrijven. Dat geldt voor passagiers, maar juist ook voor luchtvracht.

Hoewel slechts 4 procent van de vluchten op Schiphol vrachtvluchten zijn, is op dit moment ongeveer 20 procent van de bedrijvigheid op Schiphol vracht-gerelateerd en dat vertegenwoordigt ook een economisch belang van 20 procent voor de 'BV Nederland'. Bij luchtvracht gaat het altijd om waardevolle of tijd-kritische goederen.

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder