Gewijzigde voorschriften per 1 juli verplicht

Leestijd: 2 minuten

02-06-2021  De regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR), het spoor (RID) en de binnenvaart (ADN) wordt iedere twee jaar aangepast. Dat is nu weer per 1 januari 2021 gebeurd. De teksten van deze regelgeving zijn al enige tijd in andere talen beschikbaar op de website van de UNECE, maar de Nederlandse vertalingen zijn nu ook gereed en gepubliceerd.

Op dit moment mogen de ‘oude’ regels (van 2019) nog toegepast worden; tot 1 juli a.s. is er een overgangsperiode van kracht. Vanaf dat moment is het verplicht de voorschriften van 2021 te volgen. De Nederlandse teksten zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.


Nederlandse regelgeving

De Nederlandse implementatie van deze voorschriften is vervat in de Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen (VLG), de Regeling vervoer over de spoorweg van gevaarlijke stoffen (VSG) en de Regeling vervoer over de binnenwateren van gevaarlijke stoffen (VBG). Het ADR, RID en ADN zijn de respectievelijke bijlagen bij de Nederlandse regelingen. Deze drie regelingen zijn gebaseerd op twee overkoepelende Nederlandse wetten: de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (WVGS) en het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen (BVGS). 

 

Meer weten over ADR 2021?

Op 30 juni organiseren we een last-minute-webinar over de gewijzigde voorschriften ADR 2021. Tijdens dit webinar hoor je welke ontwikkelingen er rondom het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg zijn en hoe je daar als bedrijf op kan inspelen. Je ontvangt voorafgaand een uitgebreide syllabus met de wijzigingen in het ADR 2021. Naderhand ontvang je een getuigschrift van deelname.