“Neem maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest”

Besmettelijke varkensziekte al gesignaleerd in België

05-10-2018  De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (NeVeDi) adviseert bedrijven maatregelen te nemen om besmetting met de Afrikaanse varkenspest te voorkomen. De besmettelijke varkensziekte is inmiddels opgerukt tot in België.

De NeVeDi roept, net als de NVWA, op om extra hygiënemaatregelen in acht te nemen en deze toe te passen op alle leveringen en bezoeken aan varkensbedrijven in Nederland. Wettelijk is er nog geen verplichting om extra maatregelen te nemen omdat de varkenspest nog nergens is vastgesteld. Mensen lopen geen gevaar op besmetting.

Controleer bezoekers

Bedrijven die bezoek krijgen uit België, Polen, Estland, Letland, Litouwen, Tsjechië, Oekraïne, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Moldavië, Bulgarije, Sardinië en China moeten extra alert zijn.

Maatregelen

Om besmetting te voorkomen kunnen de volgende maatregelen genomen worden:

• Desinfectie van wielen, wielkasten en treeplanken voor het oprijden van bedrijfsterreinen waar varkens worden gehouden in het varkenspestrisicogebied (zie kaart NVWA).

• Dezelfde procedure als hierboven te herhalen bij het verlaten van het terrein.

• Ook vrachtwagens die door een risicogebied (zie kaart NVWA) rijden is bij aankomst op een bedrijventerrein het desinfecteren van wielen, wielkasten en treeplanken. Dit geldt ook voor grondstofleveranciers.

• Bedrijfsbezoeken bij varkensbedrijven in het risicogebied: extra aandacht voor persoonlijke hygiëne, bedrijfskleding en schoeisel.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder