Rechtbank voor internationale handelsgeschillen

Leestijd: 5 minuten

28-06-2021  De meeste internationale transacties verlopen zonder problemen. Het kan echter voorkomen dat er een dispuut ontstaat tussen jou en je handelspartner en dat daar uiteindelijk een rechter aan te pas moet komen. Sinds kort is er de mogelijkheid internationale handelsgeschillen voor te leggen aan de Netherlands Commercial Court. We spreken Duco Oranje, voorzitter en rechter bij deze ‘internationale handelskamer’ van de rechtbank Amsterdam, waar je in het Engels kunt procederen.

De Netherlands Commercial Court (NCC) is tot nu toe de enige rechtbank in Nederland die internationale handelsgeschillen standaard in het Engels behandelt en in het Engels uitspraak doet. De NCC buigt zich zowel over zaken in eerste aanleg als in hoger beroep. Daarnaast kun je er terecht voor kortgedingprocedures. “Het oprichten van deze rechtbank was een initiatief van het Nederlands bedrijfsleven, zowel van de multinationals als het mkb”, vertelt Duco Oranje.

“Je ziet namelijk dat de voertaal in internationale handel, ook bij het mkb, vooral Engels is. Bij veel bedrijven werken ook buitenlanders, dus de correspondentie en e-mails zijn in het Engels. Ook zijn de contracten vaak in deze taal. Kortom, het is een heel Engels gebeuren geworden. Bij internationaal actieve bedrijven ontstond daardoor de behoefte aan een rechtbank in Nederland, waar je in het Engels kunt procederen. Anders moet je blijven werken met vertalingen, waardoor je makkelijk misverstanden krijgt. Vanuit de overheid kwam al vrij snel groen licht. In de rechtspraak waren we ook enthousiast. We zagen dat veel internationale zaken naar het buitenland vertrekken; deze geschillen worden behandeld door internationale Engelstalige arbitrage-instituten zoals de International Chamber of Commerce of de London commercial court. Het zou jammer zijn als je op deze manier binnen de Nederlandse rechtspraak ervaring en deskundigheid in internationale zaken verliest. De insteek voor oprichting was dus geen commerciële.”

Gespecialiseerde rechters

De NCC is volledig gespecialiseerd in de behandeling van internationale handelsgeschillen. De vijftien rechters zijn allemaal afkomstig van verschillende rechtbanken en gerechtshoven in Nederland en zijn zorgvuldig geselecteerd, vervolgt Duco. “Binnen de rechtspraak was een sollicitatieprocedure opgestart, waarbij de kandidaten moesten beschikken over zowel ervaring in internationale zaken als  een zeer goede beheersing van het Engels in woord en geschrift. Tot nu toe is er nog geen sprake van een tsunami aan zaken, negen in totaal, maar we hebben natuurlijk te maken met een zekere ‘incubatietijd’. Naarmate er meer zaken komen, gaan we uitbreiden maar vooralsnog is het voldoende.”

Welke zaken zijn er al voorgelegd aan de NCC? “Dat is heel divers. We hadden een zaak van een Engels bedrijf dat software-ontwikkelaars van een Nederlands bedrijf had benaderd om bij hen te werken. Een andere zaak betrof een Nederlands-Russisch dispuut over de kosten voor het gereedhouden van een schip. Ook was de NCC een van de eerste in Europa die uitspraak deed in een zaak over de impact van corona op contractuele verplichtingen. Het ging hier om een overeengekomen overname door een Nederlandse partij van aandelen van een Amerikaanse investeerder in een paardensportbedrijf. De vraag was in hoeverre corona een reden was om een contract niet na te komen. De uitkomst was trouwens dat deze deal ondanks corona wel moest worden nagekomen”, aldus Duco.

Digitaal portaal

Naast de Engelstalige procedure en de gespecialiseerde rechters, noemt Duco nog twee andere voordelen van de NCC. “Doorgaans is het procederen in internationale commerciële geschillen een kostbare aangelegenheid. Vergeleken met arbitrage [particuliere rechtspraak, red.] zijn we een stuk goedkoper. Daarbij komt dat NCC-rechters door de staat worden betaald en arbiters door de partijen zelf. Verder vinden de procedures geheel digitaal plaats. De NCC beschikt over een digitaal portaal waar advocaten en rechters de diverse documenten kunnen uploaden. We horen van advocaten dat ze dit heel efficiënt vinden werken.”

Om bij de NCC terecht te komen, moet het gaan om een internationale handelskwestie en je moet de bevoegdheid van de NCC uitdrukkelijk en schriftelijk hebben afgesproken in een contract of dit moet blijken uit e-mails, legt Duco uit. “Het opnemen in de algemene voorwaarden is niet voldoende. Uiteraard kunnen partijen ook, nadat er een geschil is gerezen, gezamenlijk kiezen voor de bevoegdheid van de NCC.”

Tot slot vragen wij Duco of hij een toename van zaken verwacht door de brexit. “Misschien op langere termijn. Wat ik nu al wel zie, is dat in verschillende bedrijfstakken het procederen in Londen niet meer vanzelfsprekend is. Overigens is de NCC niet ‘brexitdriven’; de NCC-plannen waren er al lang voor de Britten de Europese Unie verlieten.”

Juridische ledenservice

Wil je meer informatie of heb je vragen over dit onderwerp of andere juridische zaken? Neem dan contact op met de juristen van evofenedex. Zij ondersteunen je graag bij vraagstukken over onder meer internationale handel. Dit is inclusief in het lidmaatschap.

Meer lezen over geschillenbeslechting? Vraag bij evofenedex de checklist ‘Juridische aspecten van export en internationalisering’ aan via deze link 

 

Auteur: Marianne Elissen. Dit artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen.