Genoeg uitdagingen door corona, containercrisis, China en circulair ondernemen

Leestijd 4 minuten

04-11-2021  Dat premier Mark Rutte dinsdagavond bekend had gemaakt dat de coronamaatregelen weer worden aangescherpt, kon exporterend Nederland er niet van weerhouden het Nationaal Export Event te bezoeken. Exportbedrijven uit allerlei sectoren kwamen gisteren bijeen in Congrescentrum 1931 te Den Bosch voor het opdoen van inspiratie, kennis en relatiebeheer.

De exporteurs zochten elkaar vooral op voor het delen van informatie en contacten. De sleutelwoorden van de elfde editie van het Nationaal Export Event waren de vier C’s van corona, containercrisis, China en circulair ondernemen. Want hoewel de economie er wereldwijd goed voorstaat in vergelijking met 2019, zijn er nog genoeg horden te nemen. Corona blijft zorgen voor personeelstekorten en gesloten grenzen, waardoor productie en transport onder druk staan. Door de disrupties in de logistieke ketens is het voor Nederlandse exporteurs vaak de vraag of zij wel kunnen leveren wat zij verkopen. Vooral transport naar de Verenigde Staten (VS) blijkt momenteel voor veel bedrijven een probleem. Bezoekers waren onder de indruk van een filmpje met tientallen containerschepen die liggen te wachten voor de Amerikaanse kust. Dat de containerprijzen sinds 2019 vertienvoudigd zijn, zet marges stevig onder druk; net als de stijgende elektriciteits- en gasprijzen, die productie en transport flink duurder maken.

Wendbaar en weerbaar

Rogier Spoel, senior beleidsadviseur Zeevracht & Luchtvracht bij ondernemersvereniging evofenedex, verwacht dat de disrupties in de supply chains zullen aanhouden tot medio 2022. “Ja, het is teleurstellend maar de eerder verwachte verbetering op Chinees nieuwjaar [1 februari 2022, red.] zal niet gehaald worden.” Volgens Bert Colijn, senior econoom bij ING, kunnen we het herstel pas in 2023 verwachten. “Nog maar een derde van de containerschepen vaart nu op tijd. Deze issues lijken nog wel even te blijven. Er worden veel nieuwe containers gemaakt, maar de periode van Sinterklaas tot Chinees nieuwjaar is een grote bottleneck, terwijl de vraag blijft aanhouden.”

Rogier: “Zorg er daarom voor dat je supply chains wendbaar en weerbaar zijn. Bijvoorbeeld door samen te werken met andere ondernemers via Compose om efficiënter gebruik te maken van de beschikbare transportcapaciteit. Want digitaliseren is ook voor exporteurs een must. Spreid ook je kansen en risico’s, productie, leveranciers en transport, en ga geen contracten aan voor de lange termijn.”

Politieke druk?

Bij de containercrisis dachten bezoekers snel aan China, waar havens gesloten worden door corona en dat containers voor zichzelf houdt voor zijn export naar de VS. Ook de geopolitieke dreiging van China werd veel besproken op het netwerkplein en tijdens de vaardigheids- en kennissessies. Wil de reus met zijn One Belt One Road-initiatief alleen zijn supply chains optimaliseren, of zal deze de Nieuwe Zijderoute ook gebruiken om politieke druk uit te oefenen? Feit blijft dat veel Nederlandse exporteurs voor hun productie, grondstoffen en halffabricaten afhankelijk zijn van China en/of daar door de opkomende middenklasse een groeimarkt zien.

Werkgelegenheid en ontwikkeling

Circulair ondernemen was tijdens NEX21 ook een belangrijk thema, als ideale vorm van duurzaam omgaan met grondstoffen en de wereld. Keynotespeaker Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers (Bavaria), had daar een duidelijk verhaal over: “Mijn vader heeft ons bedrijf geïnternationaliseerd, ik wil het multinationaliseren. Dat betekent dat je ook echt iets moet betekenen voor de landen waar je zaken doet. Je moet daar dus echt gaan investeren, zodat je bijvoorbeeld met een nieuwe productiefaciliteit voor werkgelegenheid en ontwikkeling zorgt. Wij werken daar hard aan met onze Swinkels Circularity Index, die dit jaar de 55 procent gaat halen. Als ik ons familiebedrijf overgeef aan de volgende generatie, hoop ik dat we op 100 procent zitten.”

Oplossingen

Edith Zuiderent van Onwijs, de BelevenisTafel uit Oude Tonge was naar NEX21 gekomen om haar export een extra boost te geven. “Nu na de wereldwijde pandemie de grenzen opengaan, kan dit gelukkig weer. Ik wilde hier mensen ontmoeten die mij kunnen helpen de export van onze software voor touchtafels uit te breiden en dat is gelukt. Het leuke is dat je via de mensen die je hier op het netwerkplein spreekt, ook weer andere interessante mensen ontmoet. Fijn ook dat de workshopruimtes allemaal rondom dit plein liggen en dat de setting zo ruim is opgezet. Afstand houden lukt hier goed.”

Hermann Egges van Itensify, een producent van testapparatuur voor hogedrukmachines in Drachten, wilde in Den Bosch ervaringen opdoen met collega-exporteurs en om te leren van elkaars fouten en kansen. “Dat is zeker gelukt, je komt hier mensen tegen die je voor dingen behoeden maar je ook inspireren dingen juist wel te doen. Ik bezoek NEX al sinds de start in 2010 en je wordt hier altijd geprikkeld om meer gerichte keuzes te maken en zo je exportstrategie verder uit te bouwen. De sfeer is altijd gemoedelijk en je komt snel met mensen in contact.”

NEX21 werd mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen evofenedex, ING, het Oranje Handelsmissiefonds, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder