“NexTrust bespaart kosten en kilometers”

Dankzij NexTrust zijn meer dan honderdduizend vrachtauto’s minder de weg opgegaan.

24-10-2018  Samenwerken in de logistiek bespaart niet alleen tonnen aan CO2, maar voor de deelnemende bedrijven ook talloze kosten. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het Europese NexTrust-project, dat komende donderdag – 25 oktober – aandacht krijgt met een groot evenement bij ons in Zoetermeer. Aanmelden is nog mogelijk, deelname is kosteloos.

Kostenreductie

NexTrust is een project van de Europese Unie dat de effecten van samenwerking in de vervoerswereld bekijkt, met als voornaamste doel vermindering van het aantal vrachtauto’s op de weg. Met partners als Unilever, Panasonic en Kimberly-Clark is het duidelijk een serieus project. Tijdens een congres in het Duitse Troisdorf, begin oktober, werden in elk geval opmerkelijke resultaten gepresenteerd. Zo werd daar bekend gemaakt dat voor deelnemers aan de samenwerkingsprojecten (‘pilots’) 20 procent kostenreductie het minimale resultaat was.

Effect

De pilots van NexTrust hebben in  aangetoond dat samenwerking tussen verladers en vervoerders écht effect heeft op zowel het milieu als het bedrijfsresultaat. “Dankzij NexTrust zijn, met maar 23 samenwerkingsverbanden, meer dan honderdduizend vrachtauto’s minder de weg opgegaan. We haalden zowel in 2016 en 2017 38 miljoen kilometer aan lege trucks per jaar van de weg, dat is hetzelfde als 940 keer de omtrek van de aarde rondrijden”, aldus de jurist Patrick Stumm, dagvoorzitter op 25 oktober.

Enorme besparingen

Andere bijdragen komen van Oliver Philipp (Panasonic)  en Zharko Vasilevski (Mondelez). De elektronicagigant en het grote Amerikaans voedselconglomeraat, organiseerden samen een bijna dagelijkse verbinding van Tsjechië naar het Verenigd Koninkrijk, die beide partijen enorme besparingen opleverde. “NexTrust heeft laten zien dat je zelfs met je grootste concurrent kunt samenwerken, zolang dat maar via een trustee wordt geregeld”, aldus Vasilevski. Want dat is het geheim van NexTrust: de samenwerkingen worden gecoördineerd door een onafhankelijke vertrouwenspersoon: de trustee. Geen enkele deelnemer stelt het op immers prijs als, bij een samenwerking, zijn of haar bedrijfsgegevens bij de tegenpartij terechtkomen. NexTrust voorziet daarom in een trustee, een vertrouwenspersoon die bij de samenwerkingsprojecten de relevante bedrijfsgegevens verzamelt, met als enige doel het samenbrengen van ladingen.

Gratis seminar

evofenedex is partner in het NexTrust project. Om verladers en vervoerders te informeren over de mogelijkheden en marktervaringen van NexTrust, organiseren wij op 25 oktober het NexTrust seminar met internationale experts en ervaringsdeskundigen die hebben deelgenomen aan de diverse pilots. Geïnteresseerden kunnen kosteloos deelnemen aan het seminar. De voertaal van het seminar is Engels. 

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder