“Niet alleen straffen, maar ook voorlichten”

De DCMR streeft naar goed naleefgedrag bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen

30-04-2018  De DCMR controleert op gevaarlijke stoffen. Kees Koudenburg, senior inspecteur BRZO bij DCMR Milieudienst Rijnmond, deelt zijn ervaringen.

De regio Rijnmond telt veel bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Van de ruim vierhonderd bedrijven die onder de werking van het Besluit Risico’s Zware Ongevallen 2015 (BRZO 2015) vallen, liggen er 125 in de omgeving van Rotterdam. Kees Koudenburg, senior inspecteur BRZO bij DCMR Milieudienst Rijnmond, is belast met de handhaving.

Eigen verantwoordelijkheid

De DCMR milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in de regio Rijnmond. “De DCMR heeft twee kerntaken: het inspecteren van bedrijven en het verlenen van vergunningen. Maar het uitvoeren van controles is niet ons hoofddoel”, aldus Koudenburg. “We streven er eigenlijk naar dat bedrijven goed naleefgedrag vertonen. Dat promoot je niet alleen met het uitvoeren van controles en straffen bij overtredingen, maar ook door bijvoorbeeld voorlichting te geven, met brancheorganisaties te praten en te kijken waar nou de pijnpunten zitten en het doen van een doelgroepenanalyse.”

Meer over de werkzaamheden lezen van de DCMR lees je in ons online magazine.

Dag van de gevaarlijke stoffen

Op vrijdag 25 mei is de 5e editie van de Dag van de Gevaarlijke Stoffen in Ede. De DCMR is als spreker aanwezig en neemt ons mee in de dagelijkse praktijk: wat voor incidenten komen zij tegen en welke lering valt hier uit te trekken? Van onverwachte lekkages tot aan grote branden. En hoe gaan ze om met nieuwe brandstoffen zoals LNG? 

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder