30-05-2017 De laatste jaren duiken steeds meer frauduleuze advertentie-aanbieders op die MKB-ers ongevraagd benaderen over een vermelding in een bedrijvengids. Vaak wordt door misleiding een akkoord gegeven voor het toestaan van een vermelding.

Onbedoeld

Sommige leden van evofenedex melden echter een handtekening te hebben gezet onder een overeenkomst omdat hen wordt voorgehouden dat zij hiermee af zijn van vermelding. Achteraf krijgen deze leden toch factuur na factuur toegezonden omdat de handtekening onbedoeld onder een contract is gezet te wijten aan misleidende ‘kleine lettertjes’.

Misleiding

Juridisch gezien is hier sprake van misleiding en hoeft de gedupeerde ondernemer de facturen niet te betalen. De ondertekening van de overeenkomst hoeft er niet op te duiden dat het bedrijf een overeenkomst wilde sluiten voor het aangaan van een advertentiecontract. In dat geval kan de ondernemer een beroep doen op vernietiging van de overeenkomst op grond van dwaling of bedrog. Een dubieuze handelwijze van de advertentie-aanbieder zal in rechte waarschijnlijk geen stand houden.

Vernietiging

Bepaalde advertentie-aanbieders blijken zich vaker schuldig te hebben gemaakt aan deze onzuivere werkwijze. Na een buitengerechtelijke vernietiging zullen ondernemers hoogstwaarschijnlijk dan ook niets meer van de betreffende advertentie-aanbieder vernemen.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder