Kostprijscalculatie helpt bedrijven grip op de kosten te houden

Leestijd: 2 minuten

05-06-2020 Door de coronacrisis moeten bedrijven meer op de kosten letten en efficiënter werken. Maar vaak zien bedrijven de verborgen kosten in het wegvervoer nog wel eens over het hoofd. Bedrijfsadviseur Ton Mooren legt uit waarop je moet letten.

Winstmarge uithollen

“De transportkosten zijn een optelsom van allerlei kosten die je maakt om een product van punt a naar punt b te brengen. De meeste mensen weten direct de brandstofkosten en de kosten van een chauffeur te benoemen als kostenposten. Maar wanneer men alleen naar brandstofkosten en loonkosten kijkt, dan worden kosten zoals afschrijving, rente, verzekeringen, onderhoud, banden, eurovignet-kosten en nog een aantal andere zaken niet meegenomen in de kostprijsberekening van een rit. “ Dit geeft volgens Ton een vertekend beeld. Verladers en vervoerders kunnen dan op basis van een verkeerde berekening hun eigen winstmarge uithollen van het product of dienst dat ze leveren.

Dat je alleen al voor de afschrijving van een voertuig vaak duizenden euro’s per jaar aan kosten moet meenemen, wordt nogal eens vergeten. Datzelfde geldt voor verzekeringen en rente. Allemaal kosten die gewoon doorlopen, ook als een voertuig niet rijdt.

Onaangename verassingen

“De ervaring leert dat wanneer er binnen bedrijven kostprijscalculaties van het transport worden gemaakt er vaak ‘onaangename verassingen’ naar boven komen. Zo blijkt bijvoorbeeld het onderhoud van het wagenpark uiteindelijk toch zwaarder te drukken op de kosten per kilometer dan verwacht.  Dit kan ertoe leiden dat men eigenlijk de transportprijzen moet verhogen om de kosten voldoende af te dekken. Maar een andere uitkomst kan ook zijn dat het voordeliger is om een deel van het wagenpark of het wagenpark in zijn geheel te vervangen door zuinigere of onderhoudsvriendelijkere voertuigen.”besluit Ton. 

Webinar kostprijscalculatie

Om bedrijven te helpen met het berekenen van hun transportkosten organiseren wij op 1 en 8 juli het webinar Kostprijscalculatie. Tijdens deze twee webinars leggen wij stap voor stap uit hoe je de kosten van een voertuig kunt berekenen en met welke kostencomponenten je rekening moet houden. Aan het einde van de eerste dag krijg je een case waar je zelf mee aan de slag kunt gaan om een kostprijscalculatie te maken. 

Op de tweede dag van dit webinar worden de uitkomsten hiervan besproken en is er volop gelegenheid om vragen te stellen over hoe de verschillende componenten berekend hadden moeten worden en waar het in de eigen uitwerking mis is gegaan.