Website www.co2meter.nu gelanceerd

Leestijd: 2 minuten

12-05-2022  evofenedex, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Topsector Logistiek hebben de website www.co2meter.nu gelanceerd. Via deze website bieden de samenwerkende organisaties bedrijven een laagdrempelige manier om de CO2-uitstoot van hun transportactiviteiten te berekenen.

Er liggen grote doelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Nederland wil in 2030 55 procent minder CO2 uitstoten. "Die uitdaging geldt voor ons allemaal, dus ook voor bedrijven in het transport en de logistiek", aldus Aad Veenman, boegbeeld van Topsector Logistiek. ‘We willen met deze nieuwe website bedrijven in de logistieke keten stimuleren om inzicht te krijgen in hun CO2-uitstoot en mogelijkheden aanbieden om die uitstoot terug te dringen.’

Ketenoplossing

Met elektrische of waterstofvrachtauto's is het CO2-probleem voor de logistiek grotendeels opgelost. Alleen is de techniek nog lang niet zo ver dat alle goederentransport met dit soort voertuigen kan worden uitgevoerd.

Wel kunnen ondernemers op kortere termijn winst halen uit efficiency. Door eerst goed te kijken naar verbetermogelijkheden in de keten kunnen vervoerders en opdrachtgevers komen tot transporten met minder kilometers en/of een betere belading. Minder kilometers en betere belading betekenen minder CO₂-uitstoot. Veenman: ‘Daarom is het goed dat evofenedex en TLN gezamenlijk als ketenpartijen optrekken om dit probleem van CO2 te tackelen.‘

Berekenen, terugdringen en vergelijken

Via de nieuwe website www.co2meter.nu kunnen bedrijven op drie manieren hun CO₂-uitstoot bepalen. Als eerste door eenvoudig te starten met een CO2-berekening van alle vervoersactiviteiten. De tweede manier is het toewijzen van CO2-uitstoot naar een specifieke klant of zending. De derde mogelijkheid is een anoniem vergelijk van CO2-uitstoot met andere bedrijven.

Workshops

evofenedex, TLN en Topsector Logistiek willen zo veel mogelijk bedrijven ondersteunen in de aanpak van hun CO2-uitstoot en organiseren daarom kosteloos workshops. Daarin kunnen ondernemers leren hoe ze hun CO2-uitstoot kunnen berekenen en verminderen. Ook worden ze begeleid en leren ze de tool te gebruiken. Daarnaast krijgen ze uitgebreid uitleg over de nodige gegevens voor een betrouwbare berekening en hoe deze in de praktijk werkt.