21-04-2015  Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft nieuwe plannen om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers aan te pakken. De VAR gaat verdwijnen en de zogeheten Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) komt er niet. Dit staat in een brief over de plannen die staatssecretaris Wiebes van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Webmodule

Verder zal de beoogde webmodule worden vervangen door modelovereenkomsten. Het voordeel voor opdrachtgevers hiervan is dat zij meerdere zzp’ers kunnen inhuren aan de hand van een dergelijke modelovereenkomst.

Controle vooraf

Opdrachtgevers die zzp’ers inschakelen, kunnen bovendien vooraf hun afspraken laten controleren door de Belastingdienst. Als deze worden goedgekeurd, zal de opdrachtgever later niet worden aangeslagen voor de loonbelasting. Overigens is het toetsen van deze afspraken of het voorleggen van de gesloten opdrachtovereenkomst niet verplicht.

Inkomstenbelasting

FNV Zelfstandigen adviseert zzp’ers zelf ook goed op te letten. Een modelovereenkomst geeft geen zekerheid over de vraag of iemand ook voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt aangemerkt. Zo moet een zzp’er meerdere opdrachtgevers hebben, minimaal 1225 uur per jaar in zijn eigen zaak steken, in grote mate zelf bepalen hoe zijn werkzaamheden worden uitgevoerd en daarnaast niet verplicht zijn bedrijfskleding van de opdrachtgever te dragen.