Nieuw rapport Europese Commissie: Handelsakkoorden leveren banen op

10-11-2017  De bestaande handelsakkoorden tussen de EU en andere landen leveren exportgroei en banen op. Dat concludeert de Europese Commissie in een vandaag gepubliceerd rapport, waarin de Europese Commissie de effecten van bestaande handelsakkoorden tussen de EU en derde landen onder de loep neemt.

Gelijker speelveld

Volgens evofenedex toont het rapport aan dat meer en nieuwe handelsakkoorden nodig zijn voor een gelijker speelveld tussen landen en een vermindering van handelsbelemmeringen, waardoor het voor bedrijven eenvoudiger wordt om te im- of exporteren.

Exportgroei

Het rapport laat zien dat de export met landen waarmee de EU een handelsakkoord sloot sindsdien fors steeg: Mexico (+ 416 procent sinds 2000), Chili (+ 170 procent sinds 2003), Zuid-Korea (+ 59 procent sinds 2011). Voor landbouwproducten en motorvoertuigen is de exportgroei het hoogst. De uitvoer van auto's naar Zuid-Korea is bijvoorbeeld sinds 2011 met 244 procent toegenomen en voor Colombia en Peru steeg de export van EU-landbouwproducten met respectievelijk 92 en 73 procent.

Kansen benutten

Volgens ons maakt het rapport inzichtelijk dat het niet eenvoudig is voor im- en exporteurs zaken te doen in landen waarmee geen handelsakkoord bestaat. In die gevallen leveren met name complexe en tijdrovende douane- en grensprocedures, beperkte samenwerking tussen autoriteiten, invoerheffingen en onduidelijke wetgeving vaak grote handelsbelemmeringen op.

Toejuichen

Niet voor niets juichen wij handelsakkoorden toe. Ze nemen tal van belemmeringen weg en zorgen voor een gelijk speelveld tussen landen met eenvoudiger en eerlijker handel tot gevolg. Het rapport toont ook aan dat nog niet alle EU-bedrijven gebruik maken van de kansen die handelsakkoorden bieden. Daarom zijn wij dit jaar gestart met een nog actievere voorlichting en communicatie over hoe bedrijven – met name het MKB – de voordelen van handelsakkoorden kunnen benutten.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder