21-04-2017  De Europese Commissie presenteerde in februari een voorstel voor nieuwe richtlijnen voor de opleiding en nascholing (Code 95) van autobus- en vrachtautochauffeurs. In de beleving van de Europese Commissie zijn de huidige regels momenteel niet voldoende afgestemd op de behoefte van de bestuurders.

Zuinig rijden

Zo moeten chauffeurs meer op de hoogte zijn van de nieuwste technologie, is er meer aandacht nodig voor zuinig rijden en moeten chauffeurs bewuster leren omgaan met gevaren in het verkeer. De nieuwe richtlijn moet er voor zorgen dat de nascholing minstens één verkeersveiligheidsthema omvat en dat dezelfde onderwerpen niet binnen één cyclus van vijf jaar worden herhaald.

Verzet

Dat laatste punt ligt gevoelig in Nederland. Onze nationale overheid wil juist wél dat het mogelijk blijft om dezelfde lesonderwerpen te volgen voor Code 95 binnen de cyclus van vijf jaar. Het kabinet reageert verder over het algemeen wel met tevredenheid op de voorgestelde wijzigingen. In Duitsland is vorig jaar de wetgeving al aangepast in voorbereiding op het voorstel. Het definitieve voorstel zal in 2018 gerealiseerd worden.

Zomerschool

Om de Code 95 nascholingsverplichting zo efficiënt mogelijk in te vullen organiseert evofenedex dit jaar opnieuw de Code 95 Zomerschool. Hiermee kunnen chauffeurs in één week het merendeel van hun nascholing volgen tegen een gereduceerd tarief. Daarmee zijn zij in één keer klaar voor de volgende periode van vijf jaar met Code 95. Voor meer informatie over Code 95 en/of de Zomerschool kunnen leden contact opnemen met de ledenservice via 079 3467 346.