09-05-2017  De cursus Export van A t/m Z van evofenedex geldt al jaren als het startpunt om kennis te maken met alle onderdelen van het exportvak. Waar in voorgaande jaren de directeur van een bedrijf nog wel eens samen met een magazijnmedewerker de training volgde, is de vernieuwde cursus is puur bedoeld voor exportmedewerkers op operationeel niveau.

Volgens Hans Kokje, productmanager Opleiding en Training bij evofenedex, is de vernieuwde cursus vooral bedoeld voor medewerkers van een exportbinnendienst of logistiek personeel. “Dan praat je dus over mensen die echt bezig zijn met de afhandeling van een exporttransactie. Eerst kregen deze cursisten ook een onderdeel met entreestrategieën en exportmarketing voor hun kiezen, maar dat hebben we er nu uitgehaald. Zij vonden het weliswaar interessant om mee te krijgen, maar voor hun eigen werk zijn deze onderwerpen niet direct relevant.”

Informatie

Er is verder gekozen voor een andere werkvorm, zegt Kokje. “Vroeger was het vooral luisteren, nu werken cursisten meer in groepjes. Zij brengen bijvoorbeeld samen in kaart wie zich in het eigen bedrijf nog meer met export bezighouden. Bij wie kun je informatie inwinnen? Wie heeft van jou informatie nodig? Dat wordt dan klassikaal besproken. Cursisten kunnen zo laagdrempelig ervaringen uitwisselen.”

Drie dagen

Verder is de cursus ingekort van vier naar drie dagen, verdeeld over vijf weken. De eerste dag leren cursisten met welke interne en externe partijen zij in hun werk te maken kunnen krijgen. De overige dagen krijgen deelnemers meer te horen over algemene voorwaarden, handelsagenten en distributeurs, douane en oorsprongsdocumenten, vervoersmodaliteiten en tot slot de rol van de bank.

Voorkennis

“Maar alles op operationeel niveau”, benadrukt Kokje. “Dus de cursisten leren wat algemene voorwaarden zijn en wanneer zij die moeten bijvoegen, maar niet wat erin moet staan. Voorkennis is voor de cursus niet noodzakelijk, maar als je het wereldje al een beetje kent, helpt dat natuurlijk wel.”

De vernieuwde opleiding gaat van start op 2, 16 en 30 juni in Utrecht, 3, 17 en 31 oktober in Zwolle, 8 en 22 november en 6 december in Alkmaar en op 7 en 21 december en 11 januari in Utrecht. De cursisten kunnen de opleiding verzilveren met een diploma. Dat kan op verschillende locaties in het land en de uitslag is na afloop direct bekend. Meer informatie: www.exporttrainingen.nl.