Young Exportmanagers Network verbindt en motiveert

Leestijd : 3 minuten

12-11-2021  Gebrek aan menselijk kapitaal is momenteel een grote zorg in bijna alle sectoren. Zo zijn in het mkb exportmanagers onmisbaar voor succes in het buitenland. Als spin in het web moeten zij beschikken over meerdere vaardigheden en competenties. Om jonge mbo+ opgeleide managers te coachen en kennis aan te reiken om hun vaardigheden verder door te kunnen ontwikkelen, heeft evofenedex enkele jaren geleden het Young Exportmanagers Network (YEN) opgericht.

YEN is er voor exportsalesmanagers die zich nog aan het ontwikkelen zijn, en die verantwoordelijk zijn voor een of meerdere buitenlandse regio’s. We komen een paar keer per jaar bijeen, fysiek of online, om met elkaar te sparren over praktijkcases op ons vakgebied. Want goed kunnen verkopen en het spreken van meerdere talen zijn niet de enige vaardigheden die je nodig hebt. Met enige regelmaat nodigen we gastsprekers uit mee te discussiëren over een bepaalde trend of actualiteit. Thema’s zijn onder meer het selecteren en managen van zakenpartners, business development, e-commerce, de veranderende functie van exportmanagers, ICC Incoterms® 2020 en exportfinanciering. evofenedex hecht veel waarde aan dit netwerk, want dit zijn de mensen die straks de BV Nederland promoten in alle hoeken van de wereld.

Naast het bijschaven van vaardigheden, is netwerken van groot belang. Dit gebeurt niet alleen tijdens de bijeenkomsten, ook nadien weten deelnemers elkaar goed te vinden als zij met vragen zitten of een probleem willen bespreken.

Weer fysiek ontmoeten

Afgelopen tijd konden wij helaas uitsluitend online bijeenkomsten houden, maar dit najaar gaan we elkaar weer fysiek ontmoeten. Dit willen we eens per kwartaal blijven doen, bij voorkeur op locatie bij een van de deelnemers. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, alle exportmanagers met commitment en passie voor hun vak zijn welkom. Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Neem gerust contact met ons op als je interesse hebt.

Succesvolle manier

evofenedex

Exportmanager Kaley Vermijs (27) van safaritentenleverancier Outstanding in Renswoude is sinds 2019 aangesloten bij YEN. Zij vindt het waardevol een netwerk te hebben dat je om advies kunt vragen en waarmee je kunt sparren. “Van HS-codes tot EORI-nummers, ik weet er helaas niet altijd het fijne van. Zo hadden wij laatst veel vraagtekens bij het gebruik van HS-codes voor onze tenten. Via YEN kwam ik in contact met de juiste mensen van de douane om uit te zoeken welke codes we het beste kunnen gebruiken. Het netwerken is voor mij een succesvolle manier gebleken om te leren van anderen die hetzelfde vak beoefenen. Daarnaast kom ik zo op online platforms met artikelen over trends en ontwikkelingen binnen de export. Dat is erg bruikbaar, want zo blijf je op de hoogte en kun je snel schakelen als dat nodig is.”

Zo is Outstanding andere ICC Incoterms® 2020-regels gaan gebruiken nadat Kaley met verschillende exportmanagers gesproken had en deze hun ervaringen met haar deelden. “De ervaringen en expertise van die collega’s hielpen goed bij het maken van de juiste keuzes. Door het delen van allerlei ervaringen en het bijwonen van de (online) meetings leer ik steeds meer en worden wij als bedrijf beter en beter in het adviseren van onze klanten. Ook bieden we nu wereldwijd klantvriendelijkere transportoplossingen aan. Met een netwerk als YEN waar ik altijd met vragen terechtkan, is dit geen enkel probleem en gaan wij elke grens over!”

evofenedex

Dit artikel is geschreven door exportconsultant Michel Disselhorst van evofenedex. Hij ondersteunt bedrijven bij het commerciële voortraject van hun exportproces. T +31 (0)6 2281 9775 E m.disselhorst@evofenedex.nl. Het artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder