16-04-2012  Met de nieuwe digitale wegenkaart van de RDW kunnen gebruikers van ecocombi’s voortaan op snelle en overzichtelijke wijze zien welke wegen en gebieden voor ecocombi’s zijn vrijgegeven.

Ecocombi’s mogen alleen rijden op wegen die daarvoor zijn vrijgegeven. Naast de autosnelwegen en een aantal N-wegen (het basinet) zijn er inmiddels ruim 640 kerngebieden (bedrijventerreinen, terminals en bloemenveilingen) voor ecocombi’s toegankelijk.

Omslachtig

Vervoerders en verladers moesten tot vandaag per kerngebied uitzoeken of het is vrijgegeven, welke wegen tot het gebied behoren en hoe men er vanaf de snelweg moet komen. Dit was erg omslachtig en tijdrovend.

EVO en TLN hebben daarom bij de RDW aangedrongen op het invoeren van een digitale kaart voor ecocombi’s.

Oogopslag

De kaart is inmiddels beschikbaar en kan op de website van de RDW worden bekeken. De wegenkaart is te vinden op www.rdw-tet-lzv.nl

Verladers en vervoerders kunnen nu in één oogopslag zien welke kerngebieden en wegen wel en welke niet voor ecocombi’s beschikbaar zijn. De gebieden zijn vervolgens direct vanaf de kaart uit te printen.

Aandachtspunten

EVO benadrukt dat chauffeurs voortaan een recente kleurenprint van de volledige ontsluitingsroute bij hun ontheffing moeten voegen.

Daarnaast verwijst de landelijke ontheffing vanaf 1 juni niet meer naar de wegenbijlagen maar naar de wegenkaart.

Tot slot worden nieuw vrijgegeven gebieden alleen nog verwerkt op de wegenkaart. De wegenbijlagen worden niet langer bijgewerkt.