30-03-2016  De huidige Europese Douanewet heeft haar beste tijd gehad en wordt daarom vervangen door het Douane Wetboek van de Unie (DWU), voorheen bekend onder de Engelse naam Union Customs Code (UCC). De nieuwe wet wordt op 1 mei van kracht.

Opfrisbeurt

Het is alweer twaalf jaar geleden dat werd besloten dat de douanewetgeving een opfrisbeurt nodig heeft. De communicatie met de douane moet volledig worden gedigitaliseerd en de douane moet meer aansluiten op handhavingsmaatregelen die bedrijven zelf nemen, zo was de gedachte.

Stroef

De onderhandelingen verliepen vanaf het begin zeer stroef, weten EVO en Fenedex, die er vanaf het begin in 2004 bij waren. West-Europese landen hebben nu eenmaal een andere visie op de douane dan Oost- en Zuid-Europese landen, maar ook binnen de Europese Commissie bestaat verschil van inzicht over een optimale douane. Dit heeft geleid tot een lang onderhandelingsproces met een zeer beperkte vooruitgang voor Nederlandse bedrijven.

Blijf op de hoogte

In de jongste uitgave van EVO Magazine, die op 31 maart verschijnt, meer over deze nieuwe wet. Meer duidelijkheid over het DWU komt in stapjes tussen nu en het einde van de invoering in 2020. EVO en Fenedex houden leden nauw op de hoogte van de ontwikkelingen.