Nieuwe Europese Schorsings- en Quotaverordening per 1 januari van kracht

Aanvragen van tariefschorsing kan veel geld schelen

04-01-2018  De Europese verordeningen voor zogenoemde tariefschorsingen en tariefquota zijn eind december gepubliceerd. De verordeningen zijn vanaf 1 januari 2018 van toepassing. Aanvragen van tariefschorsingen kan im- en exporteurs flink financieel voordeel opleveren.

Vrijstelling

Ondernemers die een niet of nauwelijks in de Europese Unie (EU) geleverd halffabricaat of grondstof willen importeren kunnen een vrijstelling aanvragen van invoerrechten. Deze ‘tariefschorsing’ moet worden aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. De Europese Commissie beoordeelt alle aanvragen.

Voorwaarden

De drie belangrijkste criteria voor het indienen van een aanvraag zijn:

  • De grondstof of het halffabricaat na invoer verder wordt bewerkt door de aanvrager;
  • en het product niet of onvoldoende in de EU verkrijgbaar is en er is geen vergelijkbaar of concurrerend product op de markt;
  • en de invoerrechten hoger zijn dan 15.000 euro per jaar. 

Meer informatie is terug te vinden in de Schorsings- en Quotaverordening (Nederlands/Engels) in de bijlagen.

Bijtijds

De eerstvolgende deadline voor het indienen van nieuwe aanvragen en amendementen voor tariefschorsingen en –contingenten is 1 februari 2018 (voor schorsingen en contingenten met ingangsdatum 1 januari 2019). Neem gerust contact op met onze ledenservice als u vragen heeft over de toepassing of de procedure voor het aanvragen. De nieuwe verordeningen zijn in de bijlagen te downloaden (Nederlands/Engels).

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder