Nieuwe Fenex/evofenedex-machtiging directe vertegenwoordiging

Fenex en evofenedex werken aan een volledige herziening van de modelmachtiging.

25-04-2016  Vanaf 1 mei moet een modelovereenkomst tussen importeurs/exporteurs en douane-expediteurs aan nieuwe eisen voldoen. Dit is het gevolg van de introductie van het nieuwe Douane Wetboek van de Unie (DWU) per 1 mei.

Veel importeurs/exporteurs laten douaneformaliteiten uitvoeren door expediteurs. Om dit te kunnen doen, moeten deze opdrachtgevers de expediteurs machtigen om hen dit werk te kunnen laten verrichten. In 2005 is door evofenedex en Fenex (belangenvereniging van expediteurs) dan ook de modelovereenkomst ‘machtiging directe vertegenwoordiging’ ontwikkeld. Dit model is de standaard geworden voor douane-expediteurs, opdrachtgevers en de douane.

Aanpassingen

Door de inwerkingtreding van het nieuwe Douane Wetboek van de Unie (DWU) op 1 mei moet deze standaard-overeenkomst echter op punten worden aangepast. Zo wordt in de nieuwe tekst verwezen naar het nieuwe wetsartikel 18 DWU, in plaats van naar het ‘oude’ artikel 5 CDW.

Een andere wijziging is dat in het nieuwe document partijen gevraagd wordt naar hun zogenoemde EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification nummer). Aan de hand van dit nummer identificeert de douane actieve marktdeelnemers. Bedrijven moeten het nummer gebruiken bij gegevensuitwisseling met de douane.

Advies

Bedrijven krijgen het nadrukkelijke advies om machtigingen directe vertegenwoordiging vanaf 1 mei 2016 op te stellen volgens dit ‘nieuwe’ model. Voor eerder afgegeven machtigingen die zijn gebaseerd op het ‘oude’ model geldt dat deze gewoon geldig zijn en blijven. De douane heeft ook bevestigd dat zij bij een controle of beoordeling deze ‘oude’, eerder afgegeven machtigingen accepteert.

Fenex en evofenedex werken aan een volledige herziening van de modelmachtiging. Een volledig herziende versie wordt naar verwachting rond de zomer beschikbaar gesteld aan de leden van Fenex en evofenedex.

Meer informatie

Zie bijgaand uitgebreid informatiebericht ‘Beperkte gevolgen DWU voor toepassen directe vertegenwoordiging’ (pdf). Ook zijn de nieuwe machtigingen in vier talen bijgevoegd.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder