Nieuwe handelssancties VS mogelijk deze zomer van kracht

Bedrijven kunnen schriftelijk commentaar indienen op voorlopige sanctielijst

15-04-2019  De eerder aangekondigde handelssancties die Amerika wil opleggen aan Europa vanwege mogelijke staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus gaan mogelijk deze zomer in. Dat blijkt uit het tijdspad dat door de Amerikaanse regering is gepresenteerd.

Op 8 april heeft het bureau van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger (USTR) een lijst gepubliceerd van zo’n 317 tarieflijnen waarop het overweegt aanvullende heffingen in te stellen.  Geïnteresseerde partijen worden door USTR uitgenodigd om schriftelijk commentaar te geven op deze voorlopige sanctielijst. De WTO heeft onlangs vastgesteld dat de Europese Unie ongeoorloofde staatssteun heeft gegeven aan Airbus. Op basis van WTO-regels mag de VS compenserende maatregelen nemen als een oplossing uitblijft.

Arbitragepanel

Een arbitragepanel stelt de hoogte van de geleden schade naar verwachting deze zomer vast, waarna de VS de uiteindelijke lijst met producten waarop aanvullend heffingen worden zal publiceren. De Europese Unie overweegt op haar beurt om ook aanvullende heffingen op Amerikaanse producten in te voeren als de bovenstaande handelsbelemmeringen vanuit Amerika worden opgelegd.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder