skipToContentskipToFooter

Veilig rijden = MONO rijden

20-07-2022 Als werkgever zorg je voor een veilige werkomgeving. Die verantwoordelijkheid heb je niet alleen op de werkvloer, maar ook voor je medewerkers die onderweg zijn naar het werk of voor het werk. Dit geldt ook voor jouw chauffeurs, vervoerders, verladers, leveranciers en klanten. Het initiatief MONO-zakelijk heeft nu een nieuwe interactieve handreiking gepubliceerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Deze handreiking is bedoeld voor alle werkgevers die aan de slag willen gaan met het vergroten van de verkeersveiligheid voor de eigen medewerkers én afspraken en maatregelen willen borgen in hun organisatiebeleid. Zo werk je aan toekomstbestendig mobiliteitsbeleid.

Afleiding in het verkeer is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Even niet met je ogen en aandacht bij de weg is levensgevaarlijk. Bij het lezen en schrijven van berichten ben je niet met je aandacht bij het verkeer, ongeacht of het op een telefoon is of via een ‘in-car’ systeem. En daar is een nieuwe verleiding bij gekomen, namelijk online vergaderen. Ook het feit dat moderne auto’s rijhulpsystemen hebben, betekent niet dat je ondertussen iets anders kunt gaan doen.

Cijfers

  • 68 procent van de ongevallen in het verkeer komt door afleiding.
  • 4 van de 5 ongevallen ontstaan door telefoongebruik.
  • Voorbeelden van handelingen tijdens het rijden door werknemers zijn:
    - berichten schrijven op telefoon (4 procent)
    - berichten lezen op telefoon (11 procent)
    - iets zoeken op smartphone (7 procent)
    - handheld bellen (3 procent)
    - navigatiesysteem instellen (32 procent)
    - vergaderen zonder beeld (3 procent)
    - handsfree bellen (44 procent)
    - luisteren naar muziek (49 procent)
    - radio instellen (18 procent).

    Bij een van de meest risicovolle gedragingen (het lezen en schrijven van berichten) geeft een op de tien werknemers aan dit met enige regelmaat te doen.
  • Werknemers communiceren tijdens het rijden met: familie of vrienden (41 procent), collega's (32 procent), leidinggevende (19 procent), klant of zakelijke relatie (19 procent).

Downloaden van de nieuwe handreiking

In de nieuwe handreiking staan tips en adviezen voor werkgevers, die onderverdeeld zijn in 4 hoofdthema's: duurzaamheid, bereikbaarheid, verkeersveiligheid en good governance (organisatiecultuur). De handreiking is interactief en je kunt deze het best openen met Adobe Reader op desktop of laptop. Meer informatie en tips hoe je MONO in je bedrijfsvoering kunt toepassen, vind je op de website van MONO-zakelijk.

evofenedex doet ook mee met MONO-zakelijk

Verkeersveiligheid is al jaren een belangrijk onderwerp voor ons en we nemen dan ook graag deel aan dit breed gedragen initiatief. Dat verkeersveiligheid zo belangrijk is voor ons als ondernemersvereniging blijkt uit onze actieve deelname aan de campagne ‘Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden’ van 10 jaar geleden en nu aan het MONO-zakelijk-initiatief, dat is gericht op werkgevers.

Over MONO-zakelijk

MONO-zakelijk is een initiatief van het ministerie van IenW in samenwerking met Allianz, ANWB, Bouwend Nederland, Interpolis, provincies, STL, TeamAlert, VNA, Verbond van Verzekeraars en VVN. Het doel van MONO-zakelijk is om werkgevers te faciliteren met tips, hulpmiddelen en adviezen en ze te stimuleren ervoor te zorgen dat hun medewerkers ongestoord onderweg kunnen zijn.