Fase 2 Border Operating Model gaat al op 1 oktober in

Leestijd 2 minuten

01-09-2021  Per 1 oktober, 1 januari en 1 maart voert het Verenigd Koninkrijk (VK) stapsgewijs nieuwe importregels in. Deze nieuwe stappen van het Border Operating Model hebben gevolgen voor bedrijven die naar het VK exporteren. Om exporteurs van actuele informatie te voorzien, heeft Get Ready for Brexit zijn campagnewebsite vernieuwd. Get Ready for Brexit is een ketenbrede oplossing voor snel vervoer door de Nederlandse havens. Ondernemersvereniging evofenedex is een van de initiatiefnemers.

Met deze update is www.getreadyforbrexit.eu klaargestoomd als centrale bron voor brexit-vragen in de Nederlandse havens. Het platform is klaar om in het Nederlands, Engels en Duits het bedrijfsleven te informeren, te helpen en een bijdrage te leveren aan verdere activatie van de benodigde maatregelen. Zo zie je op de homepage direct dat fase 2 van het Border Operating Model al op 1 oktober aanstaande begint en fase 3 op 1 januari 2022. Bij fase 2 worden bij export naar het VK gezondheidscertificaten verplicht voor het merendeel van alle veterinaire lading. Vanaf 1 januari gelden strengere Britse douane-eisen richting het VK voor alle goederensoorten. Op de homepage kun je bovendien heel eenvoudig de aanscherpingen van de Britse douane bekijken en vragen stellen. Handig is de directe verwijzing naar een nieuwe brexit-kennisbank.

Container Vrijgave Bericht

Ook de invoering van het Container Vrijgave Bericht per 1 oktober 2021 wordt niet vergeten. Hiermee verandert de procedure voor het indienen van nadere aangiften voor containers, trailers en bulk- en stukgoed. Dit is een extra uitdaging voor iedereen die importeert uit het VK. Tot slot vind je op de homepage het geactualiseerde vijfstappenplan voor brexit in de Nederlandse havens met een duidelijke uitlegvideo voor nieuwkomers in het goederenverkeer met het VK.

Veelgestelde vragen

De kennisbank is de centrale plek voor praktijkgerichte GRFB-instructiematerialen. Hier staan praktijkgerichte informatiebladen over de grootste knelpunten en informatie over de impact van het Border Operating Model (BOM) fase 2 en 3. De pagina met veelgestelde vragen is geactualiseerd en krijgt nog een nieuwe categorie voor BOM fase 2 en 3. In de kennisbank vind je ook organisaties die helpen en tips van partners. Om miscommunicaties te voorkomen, is alle content in lijn gebracht met de informatie van de douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en overheden.

Paspoort noodzakelijk

Nederlandse chauffeurs kunnen vanaf 1 oktober 2021 niet meer met een identiteitskaart naar het VK reizen. Hiervoor is vanaf die datum een geldig paspoort noodzakelijk. Zorg er daarom voor dat chauffeurs naar het VK tijdig hun paspoort aanvragen.

Webinar

Op maandag 13 september vindt een webinar plaats over wat er per 1 oktober verandert voor import van veterinaire lading uit de Europese Unie naar het VK.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder