Nieuwe Kamervragen EU-exportsancties Rusland

Voor veel ondernemers die handelen met Rusland zijn de sancties nogal complex. VVD-Kamerlid Bente Becker wil dat de minister ondernemers daarbij helpt.

31-1-2018  VVD-Kamerlid Bente Becker wil dat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) het MKB meer handvatten gaat geven om te voldoen aan de strenge EU-exportsancties richting Rusland. Ze heeft daarover Kamervragen ingediend.

Wensen en zorgen

In aanloop naar de Kamervragen spraken we met Becker en deelden we wensen en zorgen die leven bij im- en exporteurs in het zakendoen met Rusland. Eind vorig jaar diende het VVD-Kamerlid ook al Kamervragen in over de sancties Rusland, in navolging van ons interview op BNR eind november.  Ze vroeg de minister meer duidelijkheid te geven hoe de overheid ondernemers op dit moment helpt om te voldoen aan de complexe sanctiewetgeving. Zo is het vaak moeilijk te achterhalen wie de uiteindelijke eindgebruiker is van de goederen.

Handvatten

De minister reageerde op 19 december op de vragen en ging met name in op wat het Ministerie van Buitenlandse Zaken nu al doet om bedrijven te helpen te voldoen aan de wetgeving. Op 24 januari diende Bente Becker nieuwe Kamervragen in, als vervolg op de antwoorden van de Minister. Daarbij vraagt ze de minister onder meer het Handboek Rusland te updaten en meer praktisch te maken, onder meer door het opnemen van verwijzing naar de company check in het Handboek Rusland.

Sancties

De Europese Unie (EU) verlengde de Russische sancties recent met een half jaar tot eind juli 2018. Sinds 2014 gelden er restricties voor de im- en export van en naar Rusland, waaronder een im- en exportverbod voor militaire goederen. Ook gelden beperkingen (verbod of vergunningsplicht) voor export van zogeheten dualuse goederen. Dit zijn goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden te gebruiken zijn, bijv. elektronica, onderdelen in computers, sensoren en chemicaliën. Ook mogen bedrijven geen zakendoen met personen die op de EU-sanctielijst staan. Ondanks de sanctieregels die gelden bij im- en export van en naar Rusland, kunnen ondernemers uit de meeste sectoren er prima zaken doen. Wel is belangrijk dat ondernemers de sanctiewetgeving goed naleven en hun huiswerk doen als ze de markt willen betreden.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder