‘Nieuwe Minister moet handel meer stimuleren’

Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS)

23-11-2017  Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) moet meer doen om buitenlandse handel van Nederlandse bedrijven te stimuleren. Deze oproep deden Kamerleden gisteren aan de nieuwe Minister, tijdens de behandeling van de begroting BHOS in de Tweede Kamer. Wij onderschrijven de oproep van de Kamerleden en benadrukken dat de sterke Nederlandse handelspositie en exportgroei niet vanzelfsprekend is.

Proactieve handelsagenda

Met name VVD-Kamerlid Bente Becker riep de Minister voorafgaand en tijdens het debat op een meer proactieve handelsagenda te voeren. Daarmee moet het vooral voor het MKB makkelijker worden om internationaal te ondernemen. Ook moet er volgens Becker meer aandacht zijn voor het belang van handel. “Van iedere euro wordt 32 cent door handel verdiend. Maar dat is ons niet komen aanwaaien. We moeten eraan blijven werken”, aldus Becker. Volgens Achraf Bouali (D66) moet de nieuwe Minister steviger inzetten op het afsluiten van handelsverdragen, aangezien die zorgen voor groei van de handel.

Banen en exportgroei

Wij zijn positief over het feit dat de Kamerleden de vooraf door ons gedeelde input tijdens het debat gebruikten in hun oproep aan de Minister. Het is belangrijk dat de minister het belang van handel voor banen en exportgroei blijft benadrukken en actie onderneemt om het wereldwijde opkomende protectionisme een halt toe te roepen en meer handelsverdragen af te sluiten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat de export verder kan groeien en het aantal banen dat samenhangt met handel toeneemt. Op dit moment werkt 59 procent van de Nederlanders bij een bedrijf dat importeert, exporteert of beide doet. Minister Kaag reageert op 23 november op de eerste termijn van de Kamer.

 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder