Circulariteit is allang geen geitenwollensokkenbusiness meer voor Euro Sox Plus

Leestijd 1 minuut

20-07-2021  Pascal Betten, directeur van Euro Sox Plus/Interloop Europe, vertelt in deze aflevering van de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ onder meer over hoe zijn bedrijf zich onderscheidt met circulaire en Alzheimer-sokken, hoe je van verbrand rijstafval een fabriek kunt bouwen en hoe om te gaan met de verschillen in cultuur en eisen in de diverse exportlanden. Luister deze podcast.

Euro Sox Plus is onderdeel van het Pakistaanse Interloop Limited en bedient vanuit het verkoopkantoor en distributiecentrum in Holten de gehele Europese markt. De fabrieken in Pakistan produceren al een paar jaar volledig circulair. Pascal legt uit hoe je een afvalproduct kunt gebruiken als brandstof voor het inrichten van verdere processen. “We hebben ervoor gekozen rijstafval te verbranden en de warmte die we daarmee opwekken, te gebruiken voor de apparaten die we in onze productie nodig hebben.” Vervolgens wist het bedrijf nog een stap verder te gaan door ook het verbrande rijstafval nuttig in te zetten.

Circulairiteit is een proces

Doorgroeien naar circulariteit is niet iets wat je binnen je organisatie even snel doet, stelt Pascal in deze podcast. “Veel bedrijven willen meteen van 0 naar 100 maar circulariteit is een proces. Doe het daarom stap voor stap en realiseer je dat het tijd kost. Bedenk ook dat je wel eens op je snufferd gaat en dat je het proces dan iets moet veranderen.” Volgens Pascal is circulariteit geen hype meer. “Het was een nichemarkt met een geitenwollensokkenimago maar inmiddels is het dat allang niet meer.” Corona heeft daar voor een deel aan bijgedragen, denkt hij. “Daarmee is wel een stukje besef gekomen dat we iets moeten gaan doen aan onze aardbol.”

‘Nee’ durven zeggen

In de loop der jaren heeft Pascal geleerd te focussen op telkens een paar exportlanden. “Ik heb zelf ervaren dat je heel enthousiast begint met export, je ziet een aantal kansen en je pakt alles op. Kijk eerst naar je kernlanden en als dat loopt, voeg je weer een nieuw land toe en zo ga je verder.” Daarbij is het belangrijk ook ‘nee’ te durven zeggen zoals Eurosox 2 jaar geleden deed met het Verenigd Koninkrijk, door dit land vanwege de brexit even te parkeren.

Komende onderwerpen

In de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ delen exportmanagers een interessante case met Mischa German, innovatie- en productontwikkelaar Internationaal ondernemen bij evofenedex. In elke aflevering staat een relevant en actueel thema centraal, en doe jij inspiratie op om je exportresultaten te verbeteren.

Andere onderwerpen die de komende tijd aan bod komen in deze podcastserie, zijn: de veranderende rol van mensen in de export, de geschiedenis en toekomst van export, en de geheimen van succesvolle online export.

Zelf meedoen?

Wil je zelf aan tafel in de volgende podcast of ken je iemand anders met een inspirerend verhaal, die dit misschien wil delen met andere exportmanagers? Laat het ons weten via grenzenopzoeken@evofenedex.nl. Ook als je andere feedback hebt, horen we graag van je.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder