Export is altijd in beweging, maar wat blijft er noodzakelijk voor het behalen van goede resultaten?

Leestijd 2 minuten

05-10-2021  Robbert Birkhoff zit al bijna 30 jaar in het exportvak en werkt momenteel als sales director bij Meyn Food Processing Technology, producent en wereldwijde leverancier van machines voor de pluimveeverwerkende industrie. In deze nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ vertelt hij onder meer over de invloed van technologische ontwikkelingen op het werk van de exportmanager, het toekomstbestendig maken van zijn bedrijf, de veranderende rol van de exportmanager en hoe de manier van zakendoen, ook als gevolg van corona, zal veranderen.

Het grootste voordeel van de huidige stand van de techniek is volgens Robbert Birkhoff dat de communicatie nu een stuk minder stroperig verloopt. “Vroeger verstuurde je een fax en had je niet direct antwoord. Dat had ook z’n charme, er was wat minder snelheid. Ik denk niet dat we toen minder succesvol waren maar het is nu wel heel makkelijk. De smartphone heb je altijd bij je, je kunt altijd en overal communiceren. Wat dat betreft, is de wereld een stuk kleiner geworden.” Toen Robbert startte in de export was er nog geen internet. “Nu heb je ongelooflijk veel informatie meteen voorhanden. Er is ook meer kennis over buitenlanden, waardoor je nu ook veel beter deskresearch kunt doen.”

Grote investeringen

Hoewel de techniek ook in deze tijd van thuiswerken zorgt voor mogelijkheden, heeft Robbert ervaren dat online contact geen uitkomst is voor elke situatie. “Wij verkopen kapitaalgoederen, dat is geen brood, het zijn grote investeringen. En die zijn lastig te verkopen tijdens een teamsvergadering. Daar zijn wij echt tegenaan gelopen. Als je voor dat scherm zit, is het heel moeilijk emoties op te pikken, zeker als er meerdere mensen aan tafel zitten.” Twee weken geleden maakte Robbert zijn eerste buitenlandse trip sinds februari vorig jaar. Hij vertelt in de podcast over hoe het was om weer face-to-facecontact te hebben.

Voor de toekomst ziet Robbert enkele duidelijke veranderingen in de manier van werken. “Als ik kijk naar onze tak van sport, zie ik met name een positief effect van het coronaverhaal bij tussentijdse technische meetings waarbij je updates van offertes of lay-outwijzigingen bespreekt. Deze meetings kunnen heel makkelijk via een teamsachtige omgeving. Dat scheelt iedereen tijd.”

Beurzen

Een andere verandering betreft volgens Robbert het nut van beurzen. “Beurzen zijn ontzettend kostbaar en het beursbezoek neemt af. Je kunt klanten eerder en directer bereiken door zaken via een ander medium te doen.” Beurzen zullen echter niet helemaal verdwijnen, vermoedt hij. “Beursbezoek is ook regionaal gebonden en ik kan me voorstellen dat het in bepaalde branches noodzaak is.” Robbert licht in dit verband zijn top 3 aan investeringen toe, waaraan hij zijn marketingbudget in de nabije toekomst wil besteden.

Komende onderwerpen

In de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ delen exportmanagers een interessante case met Mischa German, innovatie- en productontwikkelaar Internationaal Ondernemen bij evofenedex. In elke aflevering staat een relevant en actueel thema centraal, en doe jij inspiratie op om je exportresultaten te verbeteren.

Andere onderwerpen die de komende tijd aan bod komen in deze podcastserie, zijn: de veranderende rol van mensen in de export en de geheimen van succesvolle online export.

Zelf meedoen?

Wil je zelf aan tafel in de volgende podcast of ken je iemand anders met een inspirerend verhaal, die dit misschien wil delen met andere exportmanagers? Laat het ons weten via grenzenopzoeken@evofenedex.nl. Ook als je andere feedback hebt, horen we graag van je.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder