“Compliancebeleid moet je echt menen en uitdragen op de werkvloer”

Leestijd 2 minuten

02-11-2021  Martijn van de Hel, mededingingsrechtadvocaat, vertelt in deze aflevering van de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ onder meer over de belangrijkste spelregels van de mededingingswet, wat de risico’s zijn als je deze overtreedt en het verschil tussen oneerlijke concurrentie wegens inbreuk op intellectuele eigendomsrechten en het overtreden van de mededingingsregels. En wanneer moet je, los van de regels, een morele streep trekken? Beluister deze podcast.

Allereerst legt Martijn uit dat het mededingingsrecht een ander woord is voor concurrentieregels in Europa en elders in de wereld. “De mededingingsregels zien toe op het creëren van concurrentie tussen bedrijven, door het verbod op het maken van prijsafspraken, het verdelen van de markt, het delen van informatie of het misbruik maken van een machtspositie.” Martijn wijst erop dat de mededingingswetgeving economieën sterker maakt. “Deze regels moeten ervoor zorgen dat bedrijven eerlijk met elkaar concurreren. Dit is uiteindelijk goed voor de consument. En dat is weer goed voor de welvaart en slagkracht van de economie.”

Onderzoek

De gevolgen van een onderzoek door een mededingingsautoriteit vanwege vermeende overtreding van de regels kunnen fors zijn, legt Martijn uit. “Het kan zijn dat je van je bed wordt gelicht, dat ze met de politie voor je deur staan; dat kan enorme impact hebben op mensen maar uiteindelijk ook op het bedrijf.” In de podcast licht Martijn toe wat er allemaal bij zo’n onderzoek, dat jaren kan duren, komt kijken.

Kartelparadijs

Tot 1998 werd Nederland door het buitenland gezien als een kartelparadijs, vertelt Martijn. “In dat jaar kregen wij een nationale mededingingsautoriteit. De bouwsector is toen een paar jaar later helemaal opgeschoond. Dat had meteen een soort zuiverende werking op heel veel andere sectoren. In die periode regende het kartelboetes en advieswerk. Sindsdien is er veel veranderd maar dat er geen overtredingen meer zijn, is een illusie.” Vervolgens bespreekt Martijn enkele aansprekende zaken, die illustreren hoe de manier waarop kartelafspraken gemaakt worden, in de loop van de tijd is veranderd.

“Als je een goed compliancebeleid wilt hebben, moet je het zelf, als directie en senior managers, echt menen en moet je het uitdragen op de werkvloer. Als het alleen maar window dressing is, heeft het geen enkele zin”, besluit Martijn. Ook specifiek voor exportmanagers heeft hij een gouden tip.

Andere onderwerpen

In de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ delen exportmanagers een interessante case met Mischa German, innovatie- en productontwikkelaar Internationaal Ondernemen bij evofenedex. In elke aflevering staat een relevant en actueel thema centraal, en doe jij inspiratie op om je exportresultaten te verbeteren. Hoe kom je aan leads wanneer je niet mag reizen, en hoe kun je de wereld verbeteren met export? Ook is er aandacht voor het feit dat het werk van een exportmanager steeds breder en dynamischer wordt, voor landverschillen en voor de geschiedenis en toekomst van export.

Zelf meedoen?

Wil je zelf aan tafel in de volgende podcast of ken je iemand anders met een inspirerend verhaal, die dit misschien wil delen met andere exportmanagers? Laat het ons dan weten via grenzenopzoeken@evofenedex.nl. Ook als je andere feedback hebt, horen we graag van je.