12-12-2012  In steeds meer producten zijn lithiumbatterijen te vinden. Wereldwijd worden er dan ook steeds meer lithiumbatterijen los of in een product vervoerd.

Het vervoer van lithiumbatterijen brengt echter een risico voor de veiligheid met zich mee. Het niet goed verpakken en vervoeren kan zelfs leiden tot onacceptabele veiligheidsrisico’s voor het vliegtuig en haar passagiers.

Op 17 januari 2013 organiseren vier organisaties (VNV, ACN, KLM en EVO) een bijeenkomst over het luchtvervoer van lithiumbatterijen (als vracht) en de nieuwe ICAO-regelgeving over het vervoer van deze producten.

Eisen

De nieuwe ICAO-regelgeving omtrent het vervoer van dergelijke batterijen brengt een verplichting met zich mee voor verladers, expediteurs, afhandelaren, truckers en de carriers. Hierbij valt te denken aan speciale technische vereisten van de batterijen, maar ook aan zeer uitgebreide verpakkingseisen.

Programma

13.30 uur: Ontvangst
14.00 uur: Introductie door de dagvoorzitter Pieter Wildschut (CTGG)
14.15 uur: Teun Muller (IenM): Nieuwe ICAO-regelgeving en maatschappelijk belang van dit beleid
14.55 uur: Brendan Sullivan (IATA): hoe gaan carriers deze regels implementeren?
15.25 uur: Pauze
15.45 uur: Dennis Kampman (KLM Cargo): de gevolgen voor de luchtvrachtketen, Risk Assesment en hoe gaan we het controleren
16.20 uur: EASY-DGR het hulpmiddel door Brendan Sullivan (IATA)
16.30 uur: Paneldiscussie met Dennis Kampman (KLM), Teun Muller (IenM), Wouter Houben (VNV) en Brendan Sullivan (IATA)
17.00 uur: Afsluiting door de dagvoorzitter Pieter Wildschut
17:10 uur: Afsluiting met borrel.

Aanmelden

De bijeenkomst wordt georganiseerd in het groot auditorium van de Schiphol Group. Aanmelden kan bij Hayley van der Post van ACN.