02-07-2014  De douane lanceert komende zondag 6 juli een nieuwe versie van AGS 2, het douanesysteem dat voorganger DSI vervangt.

De eerste versie van AGS 2 werd vorig jaar oktober al ingevoerd, maar daarin bleek sprake te zijn van enkele ontbrekende functionaliteiten en onjuiste procedures. In de nieuwe versie zijn hierop de nodige aanpassingen gedaan.

Uitfasering

Met de lancering van de nieuwe versie gaat de douane ervan uit dat meer bedrijven kunnen aansluiten op AGS 2 en dat het aantal aangiften dat via AGS 2 wordt ingestuurd, omhoog gaat. Dit moet leiden tot de uiteindelijke uitfasering van DSI.

Voor het geval de aangiftes in AGS 2 niet juist kunnen worden ingediend, heeft de douane een ‘weetjesdocument’ opgesteld, met daarin praktische aanwijzingen en telefoonnummers voor vragen. Daarnaast heeft de douane een gedetailleerde beschrijving over de aanpassingen opgesteld.

Ondernemers die tegen praktische problemen oplopen bij de implementatie van AGS 2, kunnen zich ook bij EVO melden, aldus de verladersorganisatie.