Ruim twee derde van auto’s rijdt met te lage bandenspanning

leestijd 3 minuten

22-01-2021  Automobilisten die regelmatig hun banden lucht geven, rijden veiliger, zuiniger, schoner en stiller. Toch checken 3 op de 10 Nederlandse automobilisten nooit de bandenspanning. Onder meer omdat ze de juiste bandenspanning niet weten. Met een nieuwe webapplicatie kunnen automobilisten, en dus ook ondernemers met eigen bestelauto’s, vanaf vandaag eenvoudig checken wat voor hun auto de juiste bandenspanning is.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat meer dan twee derde van de auto’s in Nederland rondrijdt met te lage bandenspanning. Automobilisten hebben verschillende redenen om hun banden niet regelmatig op te pompen. Zo geeft de helft van de ‘niet-bandenoppompers’ aan dat de garage dat voor hen doet (51 procent) of er simpelweg niet aan te denken (50 procent). Ook zegt ruim een derde (41 procent) de juiste bandenspanning niet te weten. Om die automobilisten op weg te helpen, ontwikkelde het programma ’Kies de Beste Band’ in samenwerking met bandenproducent Vredestein de webapplicatie watismijnbandenspanning.nl. evofenedex ondersteunt dit initiatief en de campagne ‘Geef je banden lucht’

Check eenvoudig de juiste bandenspanning

Ook voor eigenaren van bestelauto’s is deze webapplicatie te gebruiken. Via de webapplicatie kun je eenvoudig de juiste bandenspanning voor jouw (bestel)auto checken. Hiervoor voer je het kenteken van je (bestel)auto in en selecteer je de juiste bandenmaat. Daarna komt in beeld welke spanning jouw autobanden moeten hebben. Ook biedt de website een agenda-alert. Hiermee krijg je elke 2 maanden een herinnering, zodat je weet dat het tijd is om je banden te controleren en lucht te geven.

Koppelen van gegevens

Paul Eidhof, Cluster Director Vredestein Benelux, was betrokken bij de ontwikkeling van de webapplicatie en vertelt: “De juiste bandenspanning voor je auto vind je meestal op een sticker in de auto en in het instructieboekje. Veel mensen weten dat niet; sticker of instructieboekje ontbreken of ze vinden het moeilijk de gegevens te vinden danwel goed te begrijpen. Daarom ontwikkelden we deze webapplicatie. Het koppelt via de invoer van het kenteken, de uitgebreide bandenspanningsdatabase van Apollo Vredestein aan de voertuiggegevens van de RDW. Voor het berekenen van de juiste spanning wordt onder meer gekeken naar de gegevens van de autofabrikant, de maat en de load index van de banden. Op termijn vervangt de nieuwe webapplicatie de bekende bandenspanningstabellen.”

Groots effect

Of je nou veel of weinig rijdt, je banden lopen vanzelf met ongeveer 0,1 - 0,2 bar per maand leeg. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik, langere remweg, meer geluid en je banden slijten harder. Daarom is het belangrijk je banden elke 2 maanden te checken en als het nodig is, lucht te geven. Zo rijd je veiliger, zuiniger, schoner en stiller. 

Vind een betrouwbare bandenpomp

Het programma 'Kies de Beste Band' is een initiatief van verschillende partijen zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VACO, RAI-vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA. Als aanvulling op de webapplicatie lanceert Kies de Beste Band vandaag ook de website vindbandenpomp.nl. Daar vind je betrouwbare bandenpompen in de buurt en zie je waar het gebruik ervan wel of niet gratis is.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder