No-deal brexit waarschijnlijk

Importeurs moeten rekening houden met strikte controles. Let dus goed op als je afhankelijk bent van één of meer producten uit het VK.

29-08-2019  Omdat Boris Johnson, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, zweert bij een vertrek uit de Europese Unie per 31 oktober 2019, lijkt er een no-deal brexit aan te komen. “Bedrijven die goederen uit dit land importeren, moeten extra alert zijn”, waarschuwt directeur van evofenedex Bart Jan Koopman.

De kans op een no-deal brexit is fors toegenomen met de komst van Boris Johnson als nieuwe premier van Groot-Brittannië. Hij heeft diverse malen laten doorschemeren dat 31 oktober 2019 de dag is waarop het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie gaat verlaten. Wie zaken doet met het VK en zich niet heeft voorbereid op een no-deal, moet volgens Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex, nog meer vrezen voor zijn handel.

Evofenedex-directeur Bart Jan Koopman: “Producten die vanuit het VK naar het vasteland komen, zullen wel de strikte controles ondergaan.”
Evofenedex-directeur Bart Jan Koopman: “Producten die vanuit het VK naar het vasteland komen, zullen wel de strikte controles ondergaan.”

 

Prettig om te weten

Er komen signalen uit het VK dat de Britse douane na 31 oktober niet heel strikt gaat controleren, om chaos en tekorten in het land te voorkomen. “Voor bedrijven die exporteren naar het VK is dat prettig om te weten, maar andersom zal dat niet of minder het geval zijn”, waarschuwt Koopman. “Nederland en de andere landen van de Europese Unie die veel handelen met het VK zijn voor zover mogelijk goed voorbereid op een no-deal scenario. Producten die vanuit het VK naar het vasteland komen, zullen wel de strikte controles ondergaan, zoals dat ook geldt voor landen die geen speciaal handelsakkoord met de Europese Unie hebben. Houd daar als bedrijf rekening mee als je afhankelijk bent van één of meer producten uit het VK.”

Nieuwste informatie

Ondernemingen die nu nog moeten beginnen zich voor te bereiden op een no-deal brexit zijn laat. “Misschien wel bijna te laat”, aldus Koopman. “Als vereniging kunnen we hulp bieden, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Veel zaken, zoals het aanvragen van de juiste nummers bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst kunnen weken in beslag nemen. Het aanmaken van een account bij Portbase, de portal om goederen voor Nederlandse havens aan te melden, kan binnen 24 uur, mits de ondernemer al zijn gegevens op orde heeft.”

De duidelijke oproep vanuit onder meer evofenedex begin dit jaar om voorbereidingen te treffen voor een no-deal brexit heeft zeker effect gehad. “Veel bedrijven hebben ons toen benaderd met vragen en ook onze speciale Brexit-whitepaper is veel gedownload. In de aanloop naar de brexit-datum van 31 oktober actualiseren we onze website voortdurend met de nieuwste informatie, zodat niemand verrast kan zijn op het moment dat de no-deal brexit werkelijkheid wordt.”

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder