30-09-2015  Voor vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton moet vanaf april 2016 een heffing tot €0,20 per kilometer betaald worden op de belangrijkste snelwegen en regionale wegen in België. Dit gaat gelden vanaf 1 april. Het nieuwe kilometerafhankelijke tolsysteem zal het bestaande netwerk van Eurovignetten binnen de gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel omvatten en het Eurovignet in België vervangen. Per regio zal de tol ook nog eens verschillen.

1 oktober

De betaling voor tol wordt verricht via on-board-units (OBU’s) die bedrijven moeten aanschaffen. Dat kan vanaf 1 oktober bij Satellic, de uitvoeringsorganisatie voor de tol. Bedrijven doen er verstandig aan op korte termijn deze OBU aan te vragen in verband met een tijdige levering.

Kosten

Bij een gemiddeld bedrag van 12 cent per kilometer raamt EVO de totale tolkosten voor het Nederlandse wegvervoer op 50 miljoen euro. Andere berekeningen van marktpartijen komen uit op 2.250 euro aan kosten per jaar per vrachtwagen.

EVO-Ledenaanbod

EVO-leden kunnen gebruik maken van de samenwerking met dienstverlener DKV op dit gebied. DKV kan voor de EVO-leden de administratie sterk vereenvoudigen en de OBU-levering voor 1 april garanderen tegen scherpe tarieven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Sander Zandvoort op 079 3467 346. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Infosessie op de BedrijfsautoRAI

Voor meer informatie over de Belgische tol kunnen geïnteresseerden gratis deelnemen aan de speciale informatiesessie van EVO en DKV op de BedrijfsautoRAI op 22 oktober. Vragen kunnen ook gesteld worden aan ledenadviseur Peter Teunisse van EVO-ledenservice, via 079 3467 346.