13-09-2012  Een eenvoudige manier om pallets te stapelen waardoor er meer vracht in een vrachtauto past, een innovatieve manier om goederen te sorteren en op te bergen en ten slotte een systeem om dozen verticaal te sorteren en te verplaatsen. Alle drie simpele vernieuwingen die het intern transport op een hoger plan tillen, weinig ruimte vergen en in vergelijking met de concurrenten relatief goedkoop zijn. ‘Onbegrijpelijk dat er niet eerder aan is gedacht’, aldus professor De Koster, voorzitter van de Logistica Award-jury.

Avance Transport Items

De eerste genomineerde is een product van Avance Transport Items. Met simpele handelingen kan in een paar minuten een ijzeren constructie rond een pallet worden aangebracht, zodat er een tweede pallet kan worden gestapeld. Dat scheelt opslagruimte en in de vrachtauto passen zo twee pallets op de plek die anders door één pallet wordt ingenomen. Het idee is ontstaan bij een verlader die zijn spullen efficiënter wilde vervoeren, maar er in de markt geen oplossing voor zag. ‘Eenvoudig en met een gigantische toepasbaarheid’, aldus De Koster.

i-Collector

Nummer twee is i-Collector, een mechanisch systeem om voorraden op te slaan en vervolgens weer te verzamelen voor het verdere vervoer. Alles in één apparaat dat in een bescheiden opslagruimte kan worden geplaatst. ‘Andere systemen zijn groot en peperduur. Voor kleinere orders, een paar rolcontainers, in de supermarktsector waar orderpicking niks mag kosten, een uitstekende oplossing’, is het commentaar van De Koster.

Nedpack

Ten slotte de goederenlift van Nedpack. Een permanent draaiend systeem – vergelijkbaar met de ouderwetse paternosterlift – verplaatst dozen over zoveel loopbanen en etages als de logistiek dienstverlener nodig heeft. Het is volgens de jury bij uitstek geschikt voor een magazijn waar weinig ruimte is, maar wel voldoende hoogte voor opslag. Een slimme en betaalbare oplossing, vindt de jury. ‘Onbegrijpelijk dat er niet eerder aan zo’n systeem is gedacht’, aldus De Koster.