Noodmaatregel voor verpakkingshout vanwege boktor

De Nederlandse overheid heeft een noodmaatregel ingesteld op verpakkingshout uit China en Wit-Rusland

De noodmaatregel werd op 1 oktober van kracht en is van toepassing op zendingen verpakkingshout en stuwhout met als herkomstlanden China en Wit Rusland. Het betreft een vernieuwing van de oude noodmaatregel 2015/893/EU (daarvoor bekend als 2013/92/EU). Doel van de maatregel is om de insleep van boktorren uit China en Wit-Rusland tegen te gaan.

Nieuwe regel

Nederland maakt gebruik van een nieuwe EU-regel, die het mogelijk maakt dat de autoriteiten in de lidstaten zelf mogen bepalen welke goederenzendingen op verpakkings- en stuwhout - in de noodmaatregel staat een lijst van meer dan 50 GN-codes - worden geïnspecteerd. Dit is een verandering ten opzichte van de oude maatregel, waarin autoriteiten een vast aantal van acht goederentypen verplicht moesten inspecteren.

Oude werkwijze

Veel ondernemers denken dat ze voor álle goederencodes een P2-douanevrijgavecode moeten aanvragen in ‘CLIENT, het importsysteem van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit).  Dat is echter niet het geval: de NVWA heeft er voor gekozen om de oude werkwijze voort te zetten. Dit houdt in dat alleen voor goederenzendingen met de acht oude goederentypen uit herkomst China het verpakkingshout wordt geïnspecteerd.

Dit zijn alle zendingen die Nederland binnenkomen, of die via de haven van Rotterdam of via Schiphol naar een ander EU-land gaan. De werkwijze wordt mogelijk pas in de loop van 2019 gewijzigd; dan zou de NVWA er bijvoorbeeld voor kunnen gaan kiezen om nieuwe goederentypen te gaan inspecteren.

Meer hierover lees je op de websites eur-lex.europa.eu en nvwa.nl

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder