05-11-2013  Provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en het ministerie van Infrastructuur & Milieu dagen bedrijven uit om een innovatieve, concrete oplossing te bedenken om spookfiles te voorkomen. Spookfiles of schokgolffiles ontstaan doordat een chauffeur op een drukke weg plotseling moet remmen en zo een kettingreactie achter hem veroorzaakt. De initiatiefnemers van het grootschalige project willen de oplossingen ook echt uitvoeren in 2014 op de A58. Dit wegdeel is gekozen omdat hier het aandeel spookfiles tussen de 30 en 40 procent ligt.

Snelheidsadvies op maat

Het is de bedoeling dat bedrijven een concrete oplossing bedenken waarbij automobilisten individueel snelheidsadvies op maat krijgen. Denk hierbij aan met elkaar communicerende auto’s, die in een fractie van een seconde weten wat er verderop gebeurt en daarop kunnen anticiperen. Of voertuigen die met de weg zelf in contact staan en zo een actueel snelheidsadvies krijgen.

Projectvoorstel

Geïnteresseerde bedrijven/consortia die de spookfiles op een innovatieve manier willen oplossen, kunnen tot en met 29 november een projectvoorstel indienen. Specificaties van het project en meer informatie staan op www.tenderned.nl onder ‘Spookfiles A58’.