17-02-2017  De vervoerscommissie van het parlement van Noordrijn-Westfalen heeft een resolutie aangenomen waardoor de inzet van ecocombi’s mogelijk wordt in Noordrijn-Westfalen. Noordrijn-Westfalen (NRW) was één van de laatste deelstaten van Duitsland die tot op heden faliekant tegen de inzet van ecocombi’s was.

Er was al een scheur ontstaan in de halsstarrige houding van NRW door het feit dat men met het legaliseren van de zogeheten "Lang LKW" op 31 december in Duitsland, toestemming verleende dat in ieder geval de langere oplegger, met een lengte van 14.90 meter, toelating kreeg tot het wegennet van de deelstaat. De beslissing van de vervoerscommissie maakt nu de weg vrij voor inzet van de 25.25 meter lange ecocombi’s.

Routes

Bedrijven gevestigd in Noordrijn-Westfalen worden verzocht om routes aan te vragen bij het Ministerie van Bouw, Volkshuisvesting, Stedelijke Ontwikkeling en Verkeer. Er zal dan onderzocht worden welke wegen geschikt zijn voor inzet van ecocombi’s zonder dat daarbij verkeersveiligheid in het geding komt of de infrastructuur wordt overbelast.

De verwachting is dat de eerste routes richting Saarland en Rheinland-Pfalz gaan lopen. Toelating voor Nederlandse voertuigen zal langer in beslag nemen. Er  zal eerst overeenstemming moeten worden bereikt over toelating van ecocombi’s op elkaars wegennet.