Personeelstekort en extra werk maken opschorten avondopenstelling noodzakelijk

Leestijd 2 minuten

13-07-2021  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schort met ingang van woensdag 21 juli aanstaande de avondopenstelling van de keurpunten Rotterdam op. Dit zal in elk geval gelden voor de weken 29 (vanaf woensdag 21 juli) tot en met week 32 (zondag 15 augustus) en hoogstwaarschijnlijk (mogelijk deels) ook voor de weken 33 en 34. Om de keuringscapaciteit zo groot mogelijk te houden, verlengt de NVWA de ochtenddiensten (die nu lopen tot 14.30 uur) tijdens de genoemde periode tot 15.30 uur. Hierbij ligt de aanvang van de laatste keuring in het keurlokaal steeds een half uur voor het sluitmoment.

“In januari van dit jaar waren wij gereed met het werven en opleiden van voldoende medewerkers om op de keurpunten het extra brexit-volume en de uitgebreide brexit-dienstverlening te faciliteren”, vertelt afdelingshoofd Importkeuring en brexit-coördinator Peter Verbaas van de NVWA. “Sindsdien zijn er echter diverse belangrijke ontwikkelingen. Allereerst hebben wij te maken met een fors bovengemiddeld verloop van medewerkers in GCP Rotterdam, waardoor wij daar ten opzichte van januari nu 10 medewerkers minder in kunnen zetten. Daarnaast moeten wij zorgen voor extra inzet van keurpuntmedewerkers op de D-controlepost om het enorme aantal zendingen met omissies in de aangeleverde vooraanmeldingen en documenten te verhelpen. Ook is er meer inzet vanwege de nieuwe Europese diergezondheidsverordening AHR, die sinds 21 april van kracht is en waarvan de details pas erg laat bekend werden. De effecten hiervan zijn groter dan voorzien, en leiden ook tot meer werk bij de controle van douane op documenten [D-controle, red.].”

Gezamenlijk overleg

Volgens Verbaas is het hierdoor in de vakantieperiode, en ondanks inzet van medewerkers uit teams van buiten de Rotterdamse haven, niet mogelijk de huidige dienstverlening op peil te houden. “Daarom zijn wij tijdens de komende weken helaas genoodzaakt de avondopenstelling op te schorten. Dit zullen we zoveel mogelijk in gezamenlijk overleg met de keurpunten vormgeven. Daarna is het de verwachting dat we kunnen terugkeren naar de huidige roosters. Vanzelfsprekend zijn we doorgaand bezig met het werven en inwerken van nieuwe medewerkers.”

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder