Sommige derde landen nog niet klaar voor certificeren via TRACES

Leestijd: 1 minuut

08-02-2022  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de overgangstermijn van certificaten voor import verlengd. Tot en met 30 april 2022 worden nog certificaten volgens de oude modellen geaccepteerd. Na deze datum ingediende certificaten moeten volgens het nieuwe model zijn.

De overgangstermijn liep aanvankelijk tot en met 15 maart 2022, waarbij de certificaten vóór 15 januari dit jaar moesten zijn getekend. De Europese Commissie heeft de lidstaten echter gevraagd flexibel met de overgangstermijn om te gaan tot eind april 2022. Een van de redenen hiervoor is dat sommige derde landen nog niet klaar zijn om producten van dierlijke en plantaardige oorsprong te certificeren via het TRAde Control and Expert System (TRACES). Door de overgangstermijn te verlengen gaat de NVWA mee in deze flexibele opzet. De regeling heeft betrekking op de modellen gezondheidscertificaten onder de Uitvoeringsverordeningen (EU) 2020/2235, 2020/2236 en 2021/403.

Over TRACES

TRACES is een webapplicatie die de veterinaire en fytosanitaire autoriteiten in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) en landen buiten de EU met elkaar verbindt. Het systeem is van toepassing voor de invoer van dieren, producten van dierlijke oorsprong, levensmiddelen en diervoeders van niet-dierlijke oorsprong en planten in de EU, de handel binnen de EU en de uitvoer van dieren en bepaalde dierlijke producten naar buiten de EU.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder