Gezondheidscertificaten voldoen nu vaak niet aan EU-eisen

Leestijd 2 minuten

17-08-2021  De kwaliteit van de invulling van gezondheidscertificaten bij invoer van landbouwproducten is vaak nog onvoldoende. Vooral in het brexit-verkeer is dit het geval. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft laten weten de methodiek waarbij kosten worden doorgerekend aan de importeur, aan te passen per 1 oktober 2021. 

Je moet hierbij denken aan kosten die gemoeid zijn met het buitenwerking stellen van certificaten of met extra werk dat nodig is voor een aanvaardbaar certificaat. Momenteel zijn deze kosten van importcontroles gebaseerd op het aantal kilo’s ingevoerde goederen. Als gevolg van dit systeem betalen alle importeurs nu mee aan fouten van andere bedrijven.

Bonus

Met de nieuwe methodiek beoogt de NVWA een bonus te geven aan die supply chains waar de kwaliteit van data op orde is. In een brief (zie hieronder) aan het Agrarisch Import Platform geeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een overzicht van de tarieven zoals die per 1 oktober gelden.

evofenedex stelt een contractclausule beschikbaar (zie hieronder) die exporteurs in derde landen wijst op het belang van goed ingevulde certificaten.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder