Overleg met douane

Leestijd 1 minuut

11-01-2022  In het Overleg Douane Bedrijfsleven (ODB) bespreekt de douane met het bedrijfsleven, waaronder evofenedex, de douanelogistiek en -afhandeling. Een overzicht van zaken die eind 2021 zijn besproken en relevant zijn voor onze leden.

Aangehouden verificatie

Een douane-expediteur (douaneagent) loopt een risico als hij een uitvoeraangifte voor een bedrijf doet en de douane de aangifte aanhoudt voor een verificatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de goederen moeten worden onderzocht via een monstername. In de wetgeving staat geen maximale termijn voor de verificatie.

De douane onderzoekt momenteel welke mogelijkheden er zijn om een maximale termijn voor verificatie in te voeren. Dat die nu nog niet bestaat, ‘treft’ de vertegenwoordigde (bijvoorbeeld de importeur) niet direct, maar zou wel kunnen leiden tot faillissementen van dienstverleners. De douane houdt de huidige praktijk daarom tegen het licht.

Niet-verzegelbare trailers

Het innovatieteam van de douane overweegt de problemen bij de ‘verlegging van controles’ bij niet-verzegelbare huiftrailers op te lossen door gebruik te maken van tracking-and-tracing-technieken. Er wordt momenteel bekeken welke methodes zich hiervoor het best lenen. Intussen voert de douane haar controles zo veel mogelijk op (veer-)terminals uit. De douane verwacht begin dit jaar op dit onderwerp terug te komen.

Onderzoek ervaringen bedrijven bij direct vrijgeven

De Nederlandse douane hanteert strikt regels voor het wijzigen van een aangifte. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk nadat de goederen zijn vrijgegeven. Normaal leidt dit niet tot problemen, tenzij daardoor bijvoorbeeld de hoeveelheid importgoederen boven een tariefcontingent komt of een afschrijving op een bio-certificaat van AGRIM of SKAL plaatsvindt. Een tariefcontingent is een afspraak tussen de EU en een land of groep landen buiten de EU over de hoeveelheid goederen die je tegen een gunstig tarief mag invoeren.

Wij nodigen leden uit hun ervaringen op dit gebied aan ons door te geven. Die kunnen we dan meenemen in onze dialoog met de douane.

Verjaardag douane

In 2022 bestaat de douane 425 jaar. Ter gelegenheid van deze mijlpaal organiseert de douane een beurs waar douanediensten, bedrijven uit de supplychainsector en veiligheidsdiensten elkaar kunnen ontmoeten. Het evenement vindt plaats van 18 tot en met 20 oktober 2022 in Maastricht.

Parallel aan dat evenement organiseert de douane een hackathon voor programmeerteams van start-ups. Bedrijven hebben de mogelijkheid onderdelen van dit evenement te sponsoren.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder