16-03-2016  Hoewel Nederlandse ondernemers staan te popelen om zaken te doen in Iran, blijkt dit in de praktijk nog lastig omdat het betalingsverkeer niet of nauwelijks op gang komt. Dat bleek vanmiddag op een bijeenkomst over ondernemen in Iran georganiseerd door verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex.

Omdat de Verenigde Staten de financiële sancties niet volledig afbouwen, zijn Nederlandse banken afwachtend voordat ze het betalingsverkeer met Iran weer op gang brengen.

Dollars

Volgens ondernemers stellen veel banken simpelweg: is het in dollars, dan is het een 'no'. EVO en Fenedex, die samen opkomen voor de internationale logistieke en handelsbelangen van bedrijven, roepen Nederlandse banken op om op zoek te gaan naar mogelijkheden om het betalingsverkeer met Iran weer op te starten, zoals wel is toegestaan. Ondertussen adviseren EVO en Fenedex ondernemers om te onderzoeken of zij met kleinere banken zonder Amerikaanse connecties kunnen werken.

Verenigde Staten

Dat de Verenigde Staten nog steeds strenge financiële sancties hanteren, zorgt er ook voor dat bedrijven ‘reputatieschade’ bij hun Amerikaanse collega’s vrezen als zij actief zijn in Iran. Ook vragen ondernemers zich af of zij, na een reis in Iran, nog wel naar de VS kunnen reizen. Op de bijeenkomst werden beide zorgen door experts weggenomen. Tot slot bleek op de bijeenkomst dat het nog vaak onduidelijk is hoe het zit met het verkrijgen van visums of achtergrondinformatie over de betrouwbaarheid van Iraanse partners. EVO en Fenedex gaan ondernemers hierbij helpen.

Stap voor stap

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laten weten dat het betalingsverkeer stap voor stap tot stand wordt gebracht. 'Er moet zorgvuldig te werk worden gegaan.' Volgens de vereniging werkt Iran aan een inhaalslag om aan internationale wet- en regelgeving te voldoen.