17-09-2015  De overheid heeft het de afgelopen jaren voor elkaar gekregen om de regeldruk voor ondernemers terug te dringen met honderden miljoenen euro’s. Opvallend genoeg ervaart het bedrijfsleven deze lastenverlichting niet als zodanig. Esmeralda Vergeer, verbonden aan de Universiteit Leiden, onderzocht dit opmerkelijke feit.

Betekenis

Ondernemers blijken een andere betekenis aan regeldruk toe te kennen dan de overheid en er zijn ook ondernemers die zeggen geen buitenproportionele regeldruk te ervaren. Dit zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat Esmeralda Vergeer, verbonden aan de Universiteit Leiden, deed naar regeldruk bij ondernemers.

Vergeer, die rond de jaarwisseling hoopt te promoveren met haar onderzoek, stelde vooral één hoofdvraag centraal in haar studie: hoe is het mogelijk dat, ondanks alle aandacht voor het verminderen van regeldruk en de behaalde resultaten, ondernemers zeggen dat ze daar niets van merken?

Enquête

Om het antwoord te vinden op deze vraag, interviewde en enquêteerde Vergeer onder meer een reeks directeur-eigenaren van bedrijven tot vijftig man personeel in diverse sectoren van de Nederlandse economie.

Lees in de bijgevoegde pfd het interview dat EVO Logistiek had met Esmeralda Vergeer.

Abonneren op EVO Logistiek