09-10-2015  Het goederenvervoer over de weg werd het afgelopen jaar opnieuw goedkoper. Dit kwam vooral door de flink gedaalde dieselprijs. Dit constateert verladersorganisatie EVO in haar jaarlijkse rapport 'Kostenontwikkelingen in het wegvervoer'.

EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, onderzoekt ieder jaar de kostenontwikkelingen in het wegvervoer zodat haar leden basis daarvan met vervoerders of logistiek dienstverleners afspraken kunnen maken voor volgend jaar. Vandaag publiceert EVO de cijfers van oktober 2014 tot oktober 2015.

Diesel

Brandstofkosten vormen traditioneel een groot deel van de vervoerskosten. Het vervoer is voor veel handelaren en producenten een grote kostenpost in het totale productieproces – van de fabriekshal totdat het product in de schappen ligt. Vorig jaar constateerde EVO al dat de inzet van vooral grote vrachtauto’s goedkoper werd door een trendbreuk in de brandstofkosten. Na jarenlange stijgingen, daalde de prijs plotseling. Deze prijsdaling zette zich het afgelopen jaar sterk voort: de prijs kelderde met bijna tien procent.

Ontwikkeling van de dieselprijs in Nederland:

  • 2014-2015   -9,55%
  • 2013-2014   -0,7%
  • 2012-2013   +1,5%
  • 2011-2012   +8%
  • 2010-2011   +14%

Ontwikkelingen

Het rapport onderzocht verder de kostenontwikkelingen van reparaties en onderhoud tot en met verzekeringen. EVO analyseerde ook politieke ontwikkelingen die van invloed zijn op de kosten. Zo concludeerde EVO dat de langere en zwaardere vrachtauto (lzv) langzaam voet aan de grond krijgt in diverse Europese landen. Zo zijn er momenteel proeven in België en Duitsland. Handels- en productiebedrijven hebben baat bij de lzv omdat de vrachtauto drie vrachtauto's door twee vervangt. Dat bespaart kosten en is milieuvriendelijker.