Ondernemers nog niet overtuigd van brexit-deal

Advies blijft: bereid je voor op ergste scenario

Laatst bijgewerkt: 27-11-2018  "Ook al ligt er een voorlopig brexit-akkoord, ons advies blijft om rekening te houden met het worst case scenario: de kans is nog steeds zeer aanwezig dat een harde brexit werkelijkheid wordt." Dit zei Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex, tegen Nieuwsuur tijdens de brexit-bijeenkomst 'Deal or no deal?' op 14 november in Zoetermeer. Ruim 150 exporteurs en importeurs hadden zich verzameld bij evofenedex om de laatste stand van zaken rond de brexit-deal te vernemen.

Nu premier May haar kabinet achter het voorlopige akkoord heeft weten te krijgen en er inmiddels ook op Europees niveau instemming is bereikt, zijn de eerste hordes genomen, maar daarmee is de race nog niet gelopen. Dit onderstreept ook Jochem Sprenger, beleidsadviseur Trade Policy Aspects bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken: "Zo lang er nog geen politiek oordeel is geveld, blijft de kans op een no deal aanwezig." 

Brits parlement aan zet

De publicatie van de 585 pagina's lange concepttekst vormde het startsein voor Britse en Europese politici om zich over het akkoord te buigen. Op 25 november hebben de leiders van de EU-landen op een speciale top hun goedkeuring verleend. Nu zijn het Europees en Brits parlement aan zet om zich uit te spreken. Op 11 december stemt het Brits parlement over de 'deal'. De uitslag hiervan staat alles behalve vast. Er is veel weerstand tegen het akkoord, ook binnen het kabinet van May zelf. Na de publicatie van het concept-akkoord stapten brexit-minister Raab en drie andere bewindspersonen op. 

Test je eigen onderneming

Bij plantenexporteur Royal Lemkes is Michel van Veen als directeur Supply Chain & Operations verantwoordelijk voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. Op de bijeenkomst 'Deal or no deal?' deelde hij zijn aanpak voor de voorbereiding op de brexit. Ook hij drukte de toehoorders op het hart om zich klaar te maken voor een no-deal-scenario. Zijn advies: test of je onderneming daadwerkelijk gereed is. Zelf wil hij dat doen door een exportzending naar Canada te versturen, een land waar Royal Lemkes momenteel nog niet actief is.

De brexit-bijeekomst 'Deal or no deal?' op 14 november 2018 bij evofenedex.
Op de bijeenkomst 'Deal or no deal?' bij evofenedex luisterden 150 ondernemers naar de laatste ontwikkelingen rond de brexit.


Van Veen heeft het voordeel dat zijn bedrijf gewend is buiten de EU te exporteren, maar niet iedere onderneming heeft evenveel ervaring in huis: "Er zijn heel veel mkb'ers die dagelijks naar Engeland exporteren en geen notie hebben van wat er straks bij komt kijken." Hetzelfde, benadrukt hij, geldt voor transporteurs. "Veel specialisten rijden alleen naar het VK en weten niets."

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder