Ondernemers zijn stijging lokale lasten spuugzat

Ondernemersorganisaties pleiten voor koppelen stijging aan inflatie

15-05-2019  De landelijke overheid moet ingrijpen om een einde te maken aan de ongebreidelde stijging van de lokale lasten. MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat er een zogenoemde micronorm wordt opgelegd, waardoor gemeenten worden verplicht de stijging te beperken tot het inflatiepercentage. Voor burgers is er, tot ontsteltenis van de werkgeversorganisaties, wel een afspraak gemaakt wat betreft het stijgen van belastingen als OZB.

“Ondernemers voelen zich al sinds jaar en dag de melkkoe van gemeenten”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Er is al wel een macronorm, die een maximum stelt aan de stijging van de OZB-opbrengsten van alle gemeenten samen. “Van de nu geldende macronorm is al lang bekend dat dit geen effectief instrument is om die lastenstijgingen ook maar enigszins te beperken. Daar komt bij dat bepaalde groepen ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca, detailhandel en recreatieve sector een stapeling van gemeentelijke lasten voor hun kiezen krijgen. Het is wat ons betreft wel een keertje klaar.”

Stijging tot 52,5 procent

Uit recente cijfers van onderzoekscentrum COELO blijkt dat dit jaar in meer dan 60 gemeenten de lokale lasten voor ondernemers met 6 tot zelfs 52,5 procent omhoog gegaan. Dat er nu wel afspraken zijn voor het beperken van de stijging van lasten voor burgers steekt de ondernemersverenigingen. Vonhof: “Prima dat gemeenten de lasten voor burgers willen beperken, maar het is niet fair om ondernemers daarvoor te laten opdraaien. Het is een miskenning van de belangen van lokale bedrijven – meest mkb – en van hun toegevoegde waarde voor de lokale economie en leefbaarheid.”

De ondernemersorganisaties zijn van mening dat zowel burgers als bedrijven moeten kunnen rekenen op een gematigde ontwikkeling van de lokale lasten. “Het is aan de nationale overheid om dit nu eindelijk eens te regelen”, zegt Vonhof. “Noodzakelijk is een wettelijke begrenzing waaraan elke gemeente zich moet houden. Bij een micronorm hebben zowel burgers als bedrijven baat.”

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder