Ondernemersvragen over de brexit

Ondernemers bezorgd over wachttijden en kosten

06-07-2018  evofenedex was betrokken bij ‘Hulpbijbrexit on tour’, een serie bijeenkomsten van VNO-NCW en MKB Nederland en de Rijksoverheid, waar bedrijven met hun zorgen en vragen over de brexit terecht konden. Die vragen waren er volop.

Uit de onderwerpen die ondernemers aansneden bij Hulpbijbrexit on tour, blijkt dat zij zich zorgen maken over lange wachttijden, extra kosten en meer papierwerk. Deze drie vragen vielen op vanwege de consequenties voor Nederlandse bedrijven:

Sta ik na de brexit in de file voor de ferry?

Door de toename in douanehandelingen kan de wachttijd in de ferryhavens flink oplopen. Een lichtpuntje is dat het Verenigd Koninkrijk (VK) eind mei aan de Europese Commissie heeft gevraagd om te mogen toetreden tot een douaneregeling van de EU met Europese partnerlanden. Dit zou de druk op de havens kunnen verminderen. De douaneformaliteiten worden dan afgehandeld bij het laden en lossen en niet aan de grens. Hopelijk vallen de wachttijden dus mee, maar dit is allesbehalve zeker. Het blijft verstandig om te anticiperen op eventuele vertragingen. Het kan verstandig zijn om in het VK voorraden aan te leggen.

Ik krijg straks te maken met het uitklaren en inklaren van goederen. Wat gaat mij dat kosten?

Veel ondernemers laten de aangifte door een douane-expediteur doen. KPMG berekende dat dit voor een normale levering (geen koeriersdiensten) zo’n 70 tot 100 euro kost. Mogelijk is het na de brexit aantrekkelijk om de aangifte zelf te gaan doen. Dat vraagt een investering in een softwarepakket en eventueel een opleiding douanedeclarant, maar de aangiftekosten gaan dan wel fors omlaag.

Moet ik na de brexit een gezondheidscertificaat voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong kunnen overleggen?

Dit hangt mede af van het verdrag dat er straks ligt en of er gemeenschappelijke kwaliteitseisen blijven bestaan. Houd er voor de zekerheid rekening mee dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrokken zal zijn en dat de goederen gekeurd moet worden. Keuringen kunnen een flink vertragend effect hebben op de logistiek.

Is jouw bedrijf al optimaal voorbereid op de brexit? Doe de brexit quickscan of start direct met een brexit assessment.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder