Onderzoekers HvA: Infarct dreigt voor horecadistributie

Samenwerking, beleid en data onmisbaar om logistieke problemen te voorkomen

17-06-2019  Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam waarschuwen voor het vastlopen van de binnensteden door een groei aan horecadistributie. Duizenden horecaondernemers krijgen dagelijks hun voorraad van vele kleine distributeurs. Hierdoor barst de horecadistributie uit haar voegen. Samenwerking, goed beleid en het gebruik van data kan een oplossing beiden om een verkeersinfarct te voorkomen. De resultaten van het onderzoek worden donderdag gepresenteerd.

Reden voor het onderzoek is de groei van het aantal horecazaken in de grote winkelsteden. Bijna een op de vier winkelpanden heeft inmiddels de bestemming horeca en de verwachting is dat deze trend doorzet. De onderzoekers hebben zich gericht op de situatie in Amsterdam.  Zij concluderen dat de horecadistributie niet meer past bij de maat van de stad.

Twee zendingen

Van al het goederenvervoer in Amsterdam is volgens de onderzoekers 30 procent bestemd voor horecadistributie. Dagelijks rijden 3000 bestelbussen en 2000 vrachtauto’s naar de bijna 5000 horecaondernemers  in de stad, met gemiddeld maar twee zendingen. Driekwart hiervan vindt plaats in de ochtend. Het betreft minder zendingen dan van de pakketbezorgers, maar wel dertig keer meer vervoersbewegingen. Het gevolg is verkeersopstoppingen, onveiligheid en vieze lucht.

Om te voorkomen dat de stad vastloopt dragen de onderzoekers drie oplossingen aan. Zo moet de samenwerking tussen horecaleveranciers worden verbeterd, zodat minder voertuigen de stad ingaan. Daarnaast kan de gemeente helpen door een beleidsvisie te ontwikkelen voor horecadistributie, waar onder meer regelgeving en het inzetten van nieuwe technologieën kan worden geregeld. Tot slot is het verzamelen van data over de verschillende soorten horecalogistiek belangrijk, want vers, diepvries en dranken hebben hun eigen logistieke karakteristieken en uitdagingen.

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder