Onderzoeksrapport: investeer om personeelstekort te voorkomen

Vergrijzing, verduurzaming en digitalisering grootste uitdagingen bij personeelsbeleid

03-10-2019  Handels- en logistieke bedrijven doen er goed aan te blijven investeren om verder personeelstekort te voorkomen. Dit is een van de conclusies uit het rapport ‘De inzet van strategisch personeelsbeleid bij Nederlandse handels- en productiebedrijven’ dat evofenedex samen met ABN AMRO heeft opgesteld na onderzoek onder 219 bedrijven en dat donderdag 3 oktober op het evenement Mens&werk in de logistiek is gepresenteerd.

Volgens Bart Banning, sector banker Transport en Logistiek van de ABN-Amrobank  liggen er vele uitdagingen voor bedrijven. Zo is er sprake van vergrijzing, moet er worden verduurzaamd en wordt digitalisering steeds belangrijker. “Logistiek is nog veel bezig met de waan van de dag, terwijl er allerlei zaken opdoemen. Bijvoorbeeld de vergrijzing, want de gemiddelde leeftijd in deze sector stijgt en dat kan ten koste gaan van de productiviteit.” Op dit moment staan er 60 vacatures open op 1000 banen. “Dat is hoger dan bijvoorbeeld de bouw en horeca.”

Aan de slag

De conclusie van de onderzoekers is dat bedrijven in actie moeten komen om het personeelstekort aan te pakken. “De eerste aanbeveling is dan ook om je eigen rol serieus te nemen als schakel in het oplossen van het personeelstekort”, aldus Bart. “Bedrijven geven zichzelf een 6,8 en dat is laag.” Ten tweede moeten bedrijven volgens hem een duidelijk profiel kiezen en dat goed in de markt zetten. “Daardoor kun je personeel vinden en binden. Ze weten dan immers waar je voor staat. Zeker voor de leeftijdscategorie 25-45 is dat belangrijk.” De laatste aanbeveling is dat ook robotisering een oplossing kan zijn in de strijd tegen personeelstekorten. “Die optie is misschien wel toegankelijker dan gedacht.”

Marinke
Contact

Vragen over strategisch personeelsbeleid?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder