Zoetermeer, 31 juli 2014

EVO: vooral onzekerheid over mogelijke tegensancties Rusland

Ondernemers respecteren de economische sancties tegen Rusland, al weten ze nog niet welke gevolgen de maatregelen voor hun bedrijf hebben. Verladersorganisatie EVO opent daarom vandaag een helpdesk om ondernemers te informeren zodat zij de sancties tussen de Europese Unie en Rusland zo goed mogelijk kunnen naleven.

EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, wil ondernemers allereerst bijstaan als de EU vandaag nadere details over de maatregelen bekend maakt. Ook komt Rusland hoogstwaarschijnlijk op korte termijn met eigen sancties tegen Europese bedrijven die mogelijk nog meer onduidelijkheid veroorzaken.

Sancties

De gevolgen van de ingestelde sancties verschillen sterk per bedrijf. Dit geldt zowel voor de grootte van het bedrijf als de sector waarin het bedrijf actief is – zo geldt er een embargo op de in- en uitvoer van ‘dual-use’ goederen (goederen die zowel militair als civiel gebruikt kunnen worden) en energie-gerelateerde apparatuur en technologie. EVO vindt het daarom verstandig dat de sancties van de Europese Unie tegen Rusland alleen gelden voor nieuwe contracten. Tegelijkertijd verwacht EVO dat tegensancties van Rusland mogelijk wel voor huidige contracten gelden.

Tegensancties

De totale export naar Rusland heeft een waarde van 6,9 miljard euro en bestaat voor 48 procent uit machines en transportmiddelen – een deel daarvan wordt ook voor militaire doeleinden gebruikt. Ook de vergunningplicht voor de uitvoer van bepaalde energie-gerelateerde apparatuur en technologie naar Rusland raakt het Nederlandse bedrijfsleven. Mogelijke sancties van Rusland tegen Europese bedrijven kunnen volgens EVO nog veel meer sectoren treffen. Zo maakte Rusland gisteren bekend groente en fruit uit Polen te weren en dit mogelijk uit te breiden naar de hele Unie.